Mezőfalva

2014.10.07. 18:20

A hatodik egyházzenei találkozó minden eddiginél több látogatót vonzott

Mezőfalva - Ismét kiemelkedő teljesítményt nyújtó énekkarokat hallhattunk múlt hét végén a Dréta Antal zirczi főapát emlékére útjára indított VI. Egyházzenei Kórustalálkozón.

Horváth László

A zenei programban a házigazda Mezőfalvi Nőikar mellett a dunaújvárosi Viadana Kamarakórus és a Bona Vox Nőikar, valamint a székesfehérvári Alba Regia Vegyeskar olyan zenei alkotásokat mutattak be, amelyek megszólaltatásához egyedi környezetet és alkalmat kínált a mezőfalvi helyszín. A rendezvény értékelése során – Horváth Péter zsűrielnök, Pocsai Mária és dr. Nemesné Tichy Rita egybehangzó véleménye alapján – az adott helyhez és alkalomhoz legjobban illő darabot a dunaújvárosi Viadana Kamarakórustól hallhattuk. Előadásukban Gjeilo: Ubi caritas című műve nyerte el a legnagyobb tetszést. A produkcióval a dunaújvárosi együttes harmadszor vihette haza a rendezvénysorozat által alapított Dréta Antal vándorplakettet. Karnagyukat, Kurucz Gergelyt arról faggattuk, mivel lehet megújulni a kötött műfajú egyházzenében?

A találkozó végén természetesen nem maradhatott el a négy résztvevő énekkar közös örömzenélése sem a kiváló akusztikájú mezőfalvi templomban, amelyhez a vándordíjat idén harmadszor elhódító Viadana Kamarakórus és vezetője, Kurucz Gergely választotta a zsűrinek legjobban tetsző darabot.

– Szerencsére eléggé bőséges a repertoár, az elmúlt hat-hétszáz év egyházzenei terméséből lehet választani. Igyekszünk sokszínűen összeállítani műsorainkat, amelyben egyformán helye van a reneszánsz, romantikus, huszadik századi kortárs alkotásoknak. Természetesen a gyönyörű mezőfalvi templom akusztikájához is igazítjuk előadásunkat. Tizenhat éve járunk Mezőfalvára, nagyon sokat énekeltünk itt, így jól ismerjük, hogy mi hangzik jól a templomban.

Kurucz Gergely

– Hogyan lehet jelentkezni a kórusba? Csak énektanárokat várnak?

– Mindig várunk énekeseket. 20-22 tagot számlál most az együttes. Szopránban, basszusban bővülhetne a csapat. A nagyon jó énekhang mellett előny, ha kottát is tud olvasni a jelentkező. A legfontosabb azonban a megszállottság. A rendszeres próbákhoz elengedhetetlen fegyelmezetten vállalni a kötelezettségeket. Hétről-hétre kőkeményen dolgozni a próbákon, ezeket az emberi dolgokat sokkal fontosabbnak tartom – emelte ki Kurucz Gergely.

Nyulasi Lakos Angéla leginkább a közönségsikernek örül. Fotó: Horváth László

A rendezvény házigazdáját, a Mezőfalvi Nőikar karnagyát Nyulasi Lakos Angélát arról kérdeztük, hogyan értékeli a hatodik találkozót?

– Mindegyik találkozó nagyon az ember szívéhez nő, azonban ez a mostani különösen sikeresnek mondható. Ilyen nagyszámú közönség előtt még nem énekeltek a kórusok, szinte teltházról beszélhetünk.

– A minőségi zene lehet ennek az egyik oka?

– Mindenképpen, de a szervezettség is nagyon sokat jelent. Fontos szempont, hogy a kórusok betartják a határ-időket és a kéréseinket. Nem hosszú, nagyon jól befogadható darabokkal lépnek „színpadra".

– Tervezik esetleg a kórusok számának növelését?

-– Volt már rá példa, amikor 5-6 együttest hallhattunk. Bármennyire is igyekeztünk rövidre szabni egy-egy kórus bemutatkozását, így is hosszúra sikerült nyújtani a rendezvényt. Szervezőként úgy törekszem a változatosságra, hogy évről évre más kórusokat hívok. Akik állandó tagjai a mezőfalvi találkozónak az a házigazda Mezőfalvi Nőikar és a Viadana. Ők első sorban azért, mert majdnem mindig megnyerik a vándordíjat, így vissza kell jönniük. A megyéből és a megyén túlról is szívesen látunk kórusokat. Igyekszem jövőre megint valami újdonságot hozni – zárta szavait a házigazda női kar képviseletében Nyulasiné Lakos Angéla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!