Mezőfalva

2014.01.28. 13:45

A hely, ahol segítő kezet nyújtanak

Mezőfalva - A község területén hiánytalanul kiépült a szociális szolgáltatások rendszere. Kiváló szakemberek dolgoznak a segítségre szorulókért.

Horváth László

A segítséget igénylő, vagy csak éppen magányosan élő emberek találkozóhelyén, a helyi szociális intézményben sokféle programmal igyekeznek elviselhetővé, élhetővé tenni a hétköznapokat. Az ellátottak életkora igen széles sávon mozog, hiszen nemcsak az idősek találnak otthonra az épületben, hanem a Családsegítő és Gyermekjóléti Intézményt is igénybe vehetik az arra rászorulók. Tóth Andrea megbízott vezető beszélt lapunknak a feladatokról:

- A Szociális, Családsegítő és Gyermekjóléti Intézmény komplex szolgáltatást biztosít a község lakóinak, amelyek a következők: nappali ellátás, idősek klubja, házi segítségnyújtás, étkeztetés, családsegítés, valamint gyermekjóléti szolgáltatás.

Az egyszemélyes háztartások száma folyamatosan emelkedik, az egyedül maradók nem szívesen költöznek össze hozzátartozókkal, így az alapszolgáltatások erősítése fontos feladatuk. Az idősek klubjának tagjai 2014-ben is számos olyan programmal találkozhatnak, amelyek az elmúlt időkben váltak ismertté, népszerűvé. A szabadidő hasznos eltöltése érdekében megtervezett munkaterv alapján ütemezik a szolgáltatásokat. Az év közben adódó plusz lehetőségeket is igyekeznek beépíteni, így bővítve a kínálatot. A cél, minél több idős embert vonjanak be az éppen aktuális szabadidős tevékenységbe. Folyamatos kézműves foglalkozásokat szerveznek gondozottjaiknak. Természetesen rendelkezésre áll még televízió is a sokszínűség érdekében. Ezeken felül társasjátékok, kártyázás, heti újságok olvasása, házi könyvtár teszi teljessé a nyugdíjasok időtöltését.

Kulturális programjaink közül biztosan nagy érdeklődés kíséri idén is a farsangi bált, a gondozotti névnapokat, az anyák napi ünnepséget, a nyári kirándulást. A jeles napokhoz kötődő ünnepeinken való részvétel szintén aktivitásra ösztönzi tagjainkat mondja Tóth Andrea.

Gyermekjóléti szolgálat és a családsegítő szolgálat tekintetében a gyermekek részére intézményen belül szabadidős programokat szerveznek, képzőművészeti, kreatív foglalkozások ragasztás, montázs, origami, festés, bábkészítés, agyagozás, só-liszt gyurma-játékkészítés szerepelnek a programokban. A gyermekek és családjaik részére karácsonyi délutánt rendeznek, ahol élelmiszercsomaggal és kisebb ajándékokkal lepik meg őket. A rendezvényekhez komoly anyagi segítséget nyújt Mezőfalva önkormányzata, és a Petőfi Sándor Iskolafejlesztési Alapítvány.






Címkék#Mezőfalva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!