Mezőfalva

2014.02.18. 14:10

Környezetbarát technológiával ismerkedtek Mezőfalván

Környezetbarát technológiával ismerkedtek öt ország külképviseletének vezetői és tagjai a múlt héten csütörtökön Mezőfalván.

Horváth László

A község határában felépített PET palack újrahasznosító üzemben műanyag pántolószalag, kútszűrő elemek és a zsugorításhoz szükséges berendezések készülnek. Az előre mutató és természetet óvó beruházás mai működő formája referencia lehet olyan óriási országokban is, mint Brazília, Kuba, Venezuela, Argentína és Ecuador. A magas rangú küldöttséget Simon Lajos az üzem tulajdonosa fogadta, egy kétórás üzemlátogatás keretén belül.

A hazánkban újszerű begyűjtési és feldolgozási eljárásnak köszönhetően jelentősen csökkenthető a környezetet terhelő káros anyagok mennyisége. A technológiát ismertető bemutatón a vendégek őszinte kíváncsisággal figyelték az elért eredményeket, és a hozzá kapcsolható távlati lehetőségeket. A látogatás bevezetőjeként szolgáló diavetítésen a cégvezető kiemelte, hogy az új zöldkoncepciójuk intelligens, nagy tisztaságú gyűjtési rendszerből, magas minőségű válogatásból, hulladék és égetés mentes technológiából áll.

A folytatásban a termelőüzem megtekintése szerepelt, ahol a vendégek megismerkedhettek a teljes folyamattal hogyan lesz az üdítős palackból újra késztermék A gépsorok között haladva többen megtapogatták a gyártási folyamatban szereplő anyagokat, ezzel is tapasztalatot gyűjtve a látottakról. A látogatás gyakorlati részét egy-egy ajándék elektromos zsugorító készülékkel fejezték be a vendégek.

Az üzem megtekintése után újra asztalhoz ültek a követek, ahol további információkat kaptak a zöldgondolkodásról. Simon Lajos megemlítette, hogy idén pályázni szeretne a Green PET rendszerrel az európai környezetvédelmi nagydíjra. A vendégek részéről többek között olyan kérdés is érkezett, hogy lehet-e újra palackot gyártani a begyűjtött anyagból, és azt hányszor lehet megtenni? A válaszban elhangzott: a rendszernek köszönhetően szinte az asztalról kerül le a palack és más hulladékkal nem keveredik, így az unióban is alkalmas élelmiszerpiaci felhasználásra. Valójában ötször lehet újrahasznosítani ezzel az eljárással, ezt követően az öregedés miatt már nem.

A nap végén nem csak az óceánon túli országok követei szereztek jelentős környezetvédelmi tapasztalatokat, hanem általuk új távlatok nyílhatnak a térség vállalkozásai előtt is, mely jó hatással lehet a foglakoztatásra.

Címkék#Mezőfalva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!