Mezőfalva

2015.04.21. 13:49

Az erdőgazdálkodás komplex feladat: művelés, nevelés és üzemszervezés

Mezőfalva - Erdészeti technikusképzősök jártak egy mezőfalvi gazdánál, aki a példaértékű gazdálkodás mellett szívesen megosztja tapasztalatait is.

Horváth László

Csuti Elemér faiskoláját a szakma is kiválónak tartja, így nem véletlen, hogy technikusi képzéshez szolgálhat tananyagként.

Erdőgazdálkodók esetében előírás szakmai tanácsadó alkalmazása. A szakértő és tulajdonos találkozásainak alkalmával hamar kiderült, olyan munka folyik a területen, ami a leendő erdő technikusok számára is bemutatható.

Bognár Miklós erdészmérnök (elöl) és Csuti Elemér mintagazda a tanulók egy csoportjával bejárják a csemetést. Fotó: Horváth László

– Egyedülálló és példaszerű, amit Csuti Elemér művel – állítja a tanácsadónak kijelölt nyugdíjas erdészmérnök. Bognár Miklós a Soponyai Erdészet volt vezetője, aki a székesfehérvári Comenius Szakközépiskola felnőttképző tanári karának tagja is, így kézenfekvő volt a terület gyakorlati oktatás céljára való kihasználása.

Haladva az erdőben egymást érik a különböző évjáratú csemeteültetvények. Csuti Elemér sorra mutatja, melyiket mikor, milyen módon ültette, és nem maradt ki a vadak okozta kár észrevételezése sem. Szinte fűnyírószerűen letarolták néhány helyen a friss telepítéseket. Ottjártunkkor a legutóbbi erdőtisztítás s levágott gallyainak szépen kupacolt sorát is megcsodálhattuk. Az ágakat nem tüzelik el, hanem hagyják lebomlani. De nemcsak nézelődtünk, hallgattuk is a gazdát:

– Egy ilyen telepítésnél nagyon sok buktató van, amit a saját kárán tanul meg az ember. Mára egészen belejöttem, de azért biztosan sok mindent másként tennék. Az erdőgazdálkodás egy komplex feladat, ami a művelésről, nevelésről és üzemszervezésről szól. Folyamatos tanulást kíván az erdő, de a szívvel, lélekkel végzett munka mindig meghozza a gyümölcsét. Örülök a tanulók érdeklődésének, hiszen a teljesítmény elismerése, ha a tapasztalatokat átadhatjuk az utókornak – beszélt örömről és nehézségekről Csuti Elemér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!