Mezőfalva

2014.09.16. 18:25

Az iskolában gyűjtik a fáradtolajat, sportszereket kapnak jutalmul

Mezőfalva - Egy újabb szög a környezetszennyezés koporsójába! A természetbe kikerülő és ijesztő mértéket öltő hulladékok elleni harc legfrissebb fejleménye, hogy újabb káros anyag tűnik el környezetünkből.

Horváth László

Mezőfalván eddig is nagy hagyományai voltak az újrahasznosítható csomagolóanyagok, papír, PET palack összegyűjtésének, most pedig a konyhákban „elfáradt" főzőolajok kerülnek sorra. A helyi iskola egyik igazgatóhelyettesének a kezdeményezésére az intézmény kerti bejáratánál elhelyeztek egy felcímkézett ZÖLD kukát, amelybe az otthoni sütés után keletkező háztartási olajat lehet elhelyezni, jól záródó műanyag flakonban. Az ötletgazda pedagógust, Horváth Lászlónét kérdeztük az akcióról:

Horváth Lászlóné igazgató helyettes elsőként dobja be a háztartási olajat tartalmazó műanyag flakont. Fotó: Horváth László

– Nem új keletű dolog Mezőfalván a környezetvédelemért tett erőfeszítés, az iskolában nagy hangsúlyt fektetünk a diákok természetóvó szemléletének kialakítására. Évek óta kiemelkedő sikerrel folyik a papírgyűjtés, valamint részt vettünk a korábbi PET palack zsugorító akcióban is. A fáradt olaj összegyűjtésének ötlete családi motivációból indult, mert lányom végzettsége és foglalkozása is a hulladék újrahasznosításhoz kötődik. Még tőlünk szülőktől is megköveteli lányunk a szelektív gyűjtést! Éppen ezért volt fontos, hogy ne csak a mikro- környezetben érvényesüljön a környezettudatos szemlélet, hanem szélesebb körben, faluszerte legyen lehetőség a fáradt olaj megfelelő elhelyezésére. Az évek óta érlelődő gondolatot nem volt egyszerű megvalósítani, mivel nehéz a törvényi változásokkal lépést tartó, fáradt olajjal foglalkozó vállalkozást találni. Más iskolától kapott címen elindulva, fél év alatt került a gyűjtő edény az iskolába. A megoldás kivitelezésénél nagy hangsúlyt kapott, hogy olyan megoldásra van szükség, ahol nem kell kiöntögetni a behozott edényekből. A gyűjtőedényt akár heti rendszerességgel elszállítják. Egyelőre próbaüzemben működik a rendszer – mondta el Horváth Lászlóné, a Petőfi iskola igazgatóhelyettese.

Az ötletgazdától még azt is megtudtuk, hogy az összegyűjtött fáradt olajért cserébe a szülői munkaközösségen keresztül sportszerekkel támogatja az iskola tanulóit a fáradt olajjal foglalkozó, dunaújvárosi telephellyel is rendelkező Kft. Szeretnék, ha a lakosság is bekapcsolódna az akcióba, legalább ugyanolyan fegyelmezetten, mint a gyerekek – jól záró műanyag flakonban behozva az elhasznált sütőfolyadékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!