Mezőfalva

2014.02.25. 19:20

Az óvoda kénytelen olyan feladatokat ellátni, mint eddig a család

Mezőfalva - Négy hónapja új vezetője van a település óvodájának. Pénzesné Szilva Györgyivel az eltelt időről beszélgettünk.

Horváth László

 

 

Pénzesné Szilva Györgyi ( négy hónapja vezeti a mezőfalvi intézményt, s már kezdi megszokni a gyorsan változó törvényi és gazdasági környezetet...

Tavaly, a 2012-2013. tanév végén lemondott posztjáról Kondor Lászlóné, a mezőfalvi óvoda vezetője. Az önkormányzat pályázat útján keresett utódot, de csak a második fordulóra akadt jelentkező. Pénzesné Szilva Györgyi régi mezőfalvi család képviselőjeként nyerte el az állást. A pályázat győztese eddig még nem vezetett intézményt. Látogatásunk célja az volt, hogy összegezzük az eltel négy hónap tapasztalatait.

- Milyennek látja az indulást?

- Sokat segített, hogy más területeken végzett munkák során rálátásom volt a vezetői feladatokra. A szakmai munkában a gyorsan változó törvények miatt hamar új dolgokat kellett bevezetnünk. Természetesen a hagyományokat itt is figyelembe vettük. Csak az életpálya modellt említve: teljesen új szemléletet követel az óvónőktől, vezetőktől egyaránt. Jó a kapcsolatunk az iskolával, ahonnan sok segítséget kapunk a problémás gyerekek fejlesztéséhez. Sajnos, ebből elég sok van intézményünkben. Fél hétkor kezdődik a nap. Gyors környezetszemle után megbeszéljük a teendőket. Napközben főleg az irodában peregnek az órák. A pedagógiai munkával párhuzamosan figyelni kell a sürgős állagmegóvási és a várható felújítási munkákra. Tehát elég komplex a feladat.

- Ha újra államilag bevezetnék a bölcsődei ellátást, tudna együttműködni a családi napközivel? Melyik intézményben nevelődnének jobban a gyerekek?

- A családi napközik nagyon fontosak. Ha újra bevezetnék a bölcsődei ellátást, akkor azt is meg tudnánk oldani. A bölcsődéből érkező gyerekekkel jobban tud az óvoda haladni, de az sem baj, ha otthonról jön a kicsi, csak megfelelő legyen a környezet.

- Milyen környezetből jönnek a gyerekek?

- Lassan megismerve a vidéket, sajnos, azt kell mondani, hogy romlott a helyzet! A mai világban nehezebb dolguk van a szülőknek. Jóval több idő telik el a családfenntartáshoz szükséges munkával, ezáltal kevesebb marad a hagyományos családi feladatokra. Szerintem sokan akaratukon kívül nem tudnak megfelelő környezetet biztosítani a gyereknek. Különösen veszélyes helyzetet okoz a gyerekek fejlődésének szempontjából a szülők munkahelyvesztése. Az óvoda kénytelen olyan feladatokat is ellátni, ami eddig a családi körben, természetesen zajlott: tisztálkodás, étkezés, vagy egyéb dolgok.

Szüretel a Csigabiga csoport : az óvodában fontos a hagyományőrzés.

- Érkezésekor az alapítványi, most pedig az óvodai bálra készülnek. Hol tartanak?

- Dolgozunk a szülői munkaközösséggel, a műsor már kész. Természetesen most is a gyerekeink szereplésén lesz a hangsúly, és mivel az iskola és az óvoda kapcsolódik egymáshoz, az iskolából is fellépnek a tanulók.

- Sikerült megerősödni a vezetői tisztségben?

- Nagyon remélem... Ha még kissé bizonytalan lépésekkel is, de haladunk előre.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!