Mezőfalva

2015.06.02. 16:01

Megvalósult egy álom a családi napköziben

Mezőfalva - Harmincnégymillió forintos pályázat sikeres zárását ünnepelték a településen. A családi napközi fejlesztése fejlődést jelent a faluban élőknek, és a helyben maradást is erősíti.

Horváth László

Lapunkban többször is hírt adtunk a mezőfalvi Makk Marcsi Családi Napközi fejlesztési eseményeiről. A kezdetekben kis helyiséggel induló hiánypótló vállalkozás mára két lakást összenyitva remek tárgyi és szakmai feltételekkel biztosítja az óvodás kort még el nem érő gyerekek ellátását. Eddigi történetük egyik legnagyobb fejlesztésének végére tettek most pontot családias összejövetelen.

A pályázatzáró rendezvényen Rácz Krisztina projektgazdával, a napközi vezetőjével beszélgettünk:

- Az elsődleges célként a helyi bölcsőde hiányát pótolni hivatott családi napközi segítése lebegett a pályázat kiírójának szeme előtt. Nagyon fontos, hogy a kisgyermekek elhelyezésével a szülők visszakerülhettek a munkaerőpiacra - mondta Rácz Krisztina. - A családi napközi működése nem csak a szülőknek jó, de közvetett fejlődést jelent a faluban élőknek, hiszen egy picit a helyben maradást is erősíti. 2013. május 6-án indult a projekt. 34 millió 994 ezer forint támogatást kapott a családi napközi. Infrastrukturális beruházást, eszközbeszerzést, a szakmai megvalósítás részeként bértámogatást és a gyermekek ellátását lehetett 24 hónapon keresztül finanszírozni. A két év alatt teljesítettünk minden feladatot, a következő hónapban még a pénzügyi elszámolást kell lezárni és akkor befejezettnek tekinthetjük a projektet.

Mennyire jellemző a családi napközik támogatása országos szinten kérdeztük az intézményvezetőt, aki elmondta: - Szerencsére elég nagy állami forrás állt rendelkezésre. Amelyik településen elérhető volt ez a fajta szolgáltatás, ott sikerrel pályázhattak a vállalkozások. Szeptemberre ki kell futnia az összes projektnek. Nagyjából kilencven százalékos készültségen van a teljes felhasználás országos szinten.

A Makk Marcsi Családi napközi vezetője Juhászné Bokor Brigitta boldog mosollyal nézett körül a gyermekbirodalom udvarán.

- Álmomban, ha nem is pontosan így gondoltam, de titkon reméltem. A rengeteg eszközzel, sóbarlanggal, két helyiség és az udvarok összenyitásával csodálatos életteret varázsoltunk a kicsik számára. A most véget érő pályázattal pont került egy nagyszerű időszakra. A folytatásban pedig tovább álmodunk kollégáimmal, hátha megvalósul belőle valami!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!