Mezőfalva

2015.07.28. 17:22

Egymásnak mentek vassal

Mezőfalva - Vasakkal ment egymásnak arató és lakó. Rendőri intézkedés vetett véget a dulakodásnak. A lakó a nyugalmát és az utca állapotát féltette. Az aratók és gazdák a termény beszállításának biztosítását próbálták kiharcolni.

Horváth László

Tettlegességig még csak Mezőfalván jutott a feszültség. A környék falvaiban is jelen van a probléma. Az önkormányzatok - több-kevesebb sikerrel - eltérő megoldással próbálják az érdekeket közelíteni. A megváltozott faluszerkezet okozta gondokat kezelni kell.

A közelmúltban Mezőfalván komoly konfliktus alakult ki egy Honvéd utcai lakos és az utcában földjeikre vonuló gazdák, aratók között. A falu útjainak burkolatát féltő állampolgár a kombájn előtt állt keresztbe gépkocsijával, hogy megakadályozza a továbbhaladást. Fűszer a történetben: az ominózus eset előtt a belterületi utca elején lévő 3,5 tonnás súlykorlátozó tábla polgármesteri utasításra lekerült a helyéről. Az elfogyott türelem okozta akcióra válaszul a földek felől érkező erősítés csapott át tettlegességbe. A dulakodásban nagyobb vasak is előkerültek. Szerencsére a károkozás elmaradt köszönhető az odaérő rendőröknek.

Mezőfalva képviselői a Honvéd utcai súlykorlátozást már rendeletben megszüntették

A történet főszereplője, Erdei György régóta küzd az élhetőbb környezet megteremtésén. A civil foglalkozásában kamionvezető ember jól ismeri a KRESZ-t. Érvényes szabályok betartásának akart érvényt szerezni. Sajnos, fogalma sem volt, hogy a súlykorlátozó táblát időközben eltávolították az utca elejéről. A tábla az esetet követő napokban azonban visszakerült korábbi helyére, majd egy rendkívüli testületi határozat végleg eltávolította. (Anyagunk írásakor még fizikailag fenn volt!) A gazdák földjeik termését takarították be az évtizedek alatt megszokott útvonalon.

Erdei Györgynek nem csak a háza előtt vonuló nehéz gépek, de a kertje végében a kerítésre szántott föld is sok bosszúságot okoz

A mai időkre alaposan megváltozott település-szerkezet több olyan problémát is magával hozott, amit nem, vagy csak nehezen tudnak kezelni az emberek. Vidékre egyre többen pihenni, jó levegőt szívni költöznek. Megnövekedett a lakhatási komfort, közművek, aszfaltos utak, járdák, díszburkolatok épültek. A falujelleg viszont részben megmaradt. Bár jóval kevesebben, de tartanak állatokat, gazdálkodnak a földeken. A modernizáció nagyobb gépeket, intenzívebb gazdálkodást eredményez. Az együttélési tolerancia viszont nem tart lépést a fejlődéssel. Például régen nem volt gond a földes utakon elhaladó állatok ürülékével. Ma a keskeny, portalanított úton napokig ott marad. Eső idején gépjárműkerekek freccsentik közeli házak kapuira, falaira. A gazdák egy részének a földekre kijutás okoz problémát. Sok a tiltás, kevés a járható út.

Salgó József, az ügyben érintett egyik gazda szerint túl nagyot kellene kerülni a szabályok miatt: ez jelentős költség! A mezőgazdasági gépek kis nyomású kerekei szerinte a növényekben sem okoznak kárt, nemhogy az aszfaltos útban. A traktor nem tud repülni. Türelmet, megértést kér a helyi gazda!

Salgó József mezőfalvi gazdálkodó türelmet, megértést kér a szezonmunkák idejére. Traktorral mégsem tud repülni, valahogy ki kell, hogy jusson a földjére!
Fotó: Horváth László

A probléma nem egyedüli. Több városkörnyéki faluban érdeklődtünk hasonló gondokról. Daruszentmiklóson ingatlant vett az önkormányzat új útkialakításhoz. Baracson már korábban párbeszéd kezdődött gazdák és önkormányzat között. Kisapostagon az érintett útszakaszoknál a portalanításban látják a megoldást. Nagyvenyimen is van kijelölt útvonal, amire oda kell figyelni.

Mezőfalva képviselői átgondolják a korlátozásokat, bejárják a gócpontokat és próbálnak egyeztetni a gazdákkal. A községekben helyre igazított megoldásokat keresnek az önkormányzatok. A szükséges források azonban hiányoznak, vagy szűkösek. Tettlegességre még csak Mezőfalván került sor. Remélhetőleg utoljára.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!