Mezőfalva

2015.10.06. 14:00

Gyereknevelésről, közérthetően - Vekerdy Tamás volt a vendég Mezőfalván

Mezőfalva - Rendhagyó programmal lepte meg a nagyközönséget a mezőfalvi könyvtár múlt héten: Vekerdy Tamás gyermekpszichológus a Kisgyerekkortól a kamaszkorig címmel tartott előadást.

Horváth László

Ha Vekerdy Tamás előadására jegyet bocsátottak volna ki, már az első nap kitehették volna a minden hely elkelt táblát. Mezőfalván (is) óriási érdeklődés övezte a neves pszichológus fellépését szerdán . Még a nagyterem előterébe is székeket tettek az érdeklődőknek.

Vekerdy Tamás ezúttal is rendkívül barátságosan, ugyanakkor s rendhagyó módon nyitott: bele lehet szólni, sőt kiabálni mondanivalójába, nyugodtan felállhatnak közben a hallgatók, járkálhatnak, kimehetnek és bármilyen kérdést feltehetnek! hangzott a résztvevők felé a felszólítás. Ennek ellenére mindenki nagy kíváncsisággal ült a helyén, hallgatva a nem mindennapi előadást. Vekerdy a mai helyes gyereknevelés egyik problémájának a családi és a társadalmi berendezkedés átalakulását tartja.

Mezőfalván (is) óriási érdeklődés övezte a Vekerdy Tamás fellépését

A régi világban ugyanis a gyermekek soha nem maradtak egyedül. Mindig volt egy nagymama, vagy testvér, aki az éppen szükséges életkori sajátosságot erősítette. Mára sokan lettek a gyermeküket egyedül nevelő anyák. Hiányoznak és torzulnak az anya és apa minták, melyek végső formát adnak a személyiségnek. Nagyon nagy baj, hogy olyan gyerekek mennek az óvodába, akik nem tudnak játszani, mesét hallgatni. Az oktatás meg közelről sem tart lépést a modern pedagógiával. Vekerdy szerint az óvoda teljesen felesleges, de társadalmilag szükséges.

Ami pedig kisgyerekkorban kimarad, az már nagyon nehezen pótolható az iskolában. Sok munkával igazíthatók a mozgáshiányból adódó részképességek fejlettségének hiányosságai, és óriási erőbefektetés szükséges a személyes kontaktus elmaradása miatt okozott lelki sérülések helyreállításához. Ha nagyobb figyelmet fordítanánk elődeink nevelési módjaira, sok olyan technikát elsajátíthatnánk, amelyek visszaállíthatnák az elveszettnek hitt kapcsolatainkat, s így talán felnőttkorban is sikeresebbek lehetünk - zárta előadását Vekerdy Tamás.

A végén valóban interaktívvá alakult a program. A rengeteg gyerekneveléssel kapcsolatos kérdésnek csak az idő szabott határt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!