Mezőfalva

2016.03.29. 14:20

Simogatták a nyuszit és együtt festették a tojásokat Mezőfalván

Mezőfalva - Nagyszerű esemény várta a gyerekeket és kísérőiket szombat délelőtt a mezőfalvi Kiss Kálmán Művelődési Ház nagytermében.

Horváth László

Húsvét alkalmából játszóház, kézműves foglalkozások és interaktív zenés műsor szerepelt az ünnepi programkínálatban. A kicsik mellett a felnőttek is sok érdekességet tanulhattak hagyományainkból.

Kis Annának Zsovák Klára a székesfehérvári tojásíró mester mutatja az írókázás tudományát

Március 26-án, szombaton 9 órától nyitotta kapuit a mezőfalviak kedvelt közösségi helyisége, a művelődési ház. Ezúttal a gyerekeké volt a főszerep, hiszen a húsvéti készülődés egyik legfontosabb mozzanata a tojásfestés, az írókázás és egyéb díszítő praktikák elsajátítása volt a kiemelt foglalatosság. Nincs is jobb dolog, mint apa, vagy anya, netán a nagyszülők öléből rácsodálkozni a népi szokásokra, hagyományokra. Utána pedig boldogan hazavinni a legfrissebb szerzeményeinket. Az idei nyulak biztosan nem voltak hálátlanok, olyan sok szép alkotás készült a szombati délelőttön. Aki meg elfáradt a tojások viaszolásában, az élő nyulak simogatásával tölthetett néhány kedves percet.

A programok sora azonban ezzel még nem merült ki, hiszen 10 óra után a mezőfalvi néptáncosok erre az alkalomra összeállított műsora adott különleges hangulatot az eseményeknek. Takácsné Virág Viktória, az együttes tagja lapunknak elmondta a fellépés előtt, hogy húsvéti dalcsokruk egyházi énekekből, felvidéki és Szatmár-vidéki dalokból áll, valamint fiúk kis locsolóversikével köszöntenek mindenkit - természetesen elsőként a lányokat -, végül táncházzal zárul a program.

A néptáncosokat követően Libavonat címmel zenés, interaktív gyerekműsor koronázta meg a mezőfalviak húsvéti készülődését.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!