Mezőfalva

2014.07.29. 16:20

Orosz Ági: A távoli helységek mellett a hazai közönségnek is szeretnék bemutatkozni

Mezőfalva - Tű, cérna, olló gyerek kezébe nem való... vagy mégis? Orosz Ági hetedikes kora óta foglalkozik komolyabban a hímzés eme nem könnyű válfajával.

Horváth László

Édesanyjától sok türelmet és szépérzéket örökölt, amelynek most lett igazán nagy értéke. A boldog második helyezettnél jártunk egy rövid beszélgetésre.

Oroszékat sokan ismerik Mezőfalván. A Mátyás király utca elején laknak a második házban. Szép, rendezett porta. Odabent a házban is minden ízlésesen van elrendezve. Nem csoda, ha ilyen környezetben csak a szépet szippantja magába az ember. Tanulni pedig volt kitől bőven. Ági így emlékszik a kezdetekre:

– Édesanyám kötni, horgolni szeret, ezért rendszeresen látogatta a kézimunka-alapanyagokat értékesítő üzleteket. Általános iskola hetedik osztályába jártam, mikor saját készlettel ajándékozott meg. A boldogság nem sokáig tartott. A közép és főiskolai években kevesebb lehetőség, energia maradt az elképzelések kiteljesítésére. Az állattenyésztő-mérnöki diploma megszerzését követően azonban a sors rendezte úgy, hogy több időt fordíthassak a korábban elkezdett hobbira. Jelenleg állás nélkül itthon töltöm az időm nagy részét. Nem jó érzés, de a keresztszemes hímzés átsegít a nehézségeken. Sőt a kilátásokat mérlegelve még az is lehet, hogy kézimunkából próbálok jövedelemre szert tenni, mint vállalkozó. Édesanyám kötéseit, horgolásait, és saját keresztszemes hímzéssel készült munkáimat vinném piacra.

Orosz Ágnes a második helyezést jelentő „A szél gyermekei” (Dimensoins) alkotással. Fotó: Horváth László

– Milyen motívumok mozgatják meg az alkotó fantáziáját?

– Természetesen az alapérdeklődésnek megfelelően az állatok a szívem csücskei! Országos kiállításokat és versenyeket sokféle kézimunkából rendeznek, mint például: gobelin, kötés-horgolás és keresztszemes hímzés. Ez utóbbin indultam a magam által választott motívummal, és a hozzá választott címmel: A szél gyermekei (Dimensions). A budapesti Campona áruházban július tizenkettedike és huszadika között megtartott kiállítás megnyitóján derült ki, hogy a különdíjasok, közönségdíjasok után az én munkámnak ítélték oda a második helyet. A beadott alkotás nemcsak a szakmai szempontból értékelték, de sokat számított az egyedi keret is, így sikerült ezt az előkelő eredményt elérni.

– Folytatás?

– A távoli helységek mellett a hazai közönségnek is szeretnék bemutatkozni. Egy kiállítás erejéig mindenképpen. Egy fiatal fotóssal karöltve tárnánk az érdeklődő közönség elé kreatív ötleteink képpé formálását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!