Mezőfalva

2013.04.08. 17:01

Két évszázadon is túl

Mezőfalva - Olyan helyen állunk, ahol valaha ükapám is állt. mondta Habsburg Lotharingiai Mihály főherceg a két évvel ezelőtti bicentenáriumon.

Horváth László

Mezőfalva 202. születésnapját ünnepli. Az 1811-ben alapított Hercegfalva (ma Mezőfalva) névadójának, József nádornak az emlékére rendezett ünnepi héten történelmi megemlékezéseken, kulturális- és sportprogramokon keresztül ismerhetik meg a nagy múltú községet. A jövő hétfői hivatalos megnyitón a falualapító József nádor ükunokája, Habsburg Lotharingiai Mihályfőherceg is tiszteletét teszi.  Akik részt vesznek az április 13-20-ig tartó rendezvényeken nemcsak színes és érdekes műsorokat láthatnak, de a mezőfalviak híres vendégszeretetéből is ízelítőt kaphatnak.

 

Habsburg Lotharingiai Mihály főherceg és Márok Csaba Mezőfalva polgármestere megkoszorúzta József nádor szobrát (Fotó: Horváth László)

A település alapításának évfordulóján minden évben rangos eseménysorozattal gondolnak elődeikre a mezőfalvi emberek.   A már említett hérfői hivatalos nyitóünnepség előtt április 13-án, szombaton 14 órakor - nem hivatalos nyitóeseményként - József nádor asztalitenisz kupával, este 19 órakor pedig sportbállal kezdődik az ünnepségsorozat.  A hétfői folytatásban az "Alapítók napi" ünnepi szentmise és az alapító mellszobrának megkoszorúzása után Horváth Béla,  "Községünk élete 1945-48 között" című történelmi előadására várják az érdeklődőket. Kedden Kocsis Balázs szobrászművész kiállítása nyílik, szerdán a helyi iskolások, óvodások műsora lesz helyi költők, köztük Kiss Kálmán közreműködésével, s a hét többi napjára is jut egy-egy értékes és érdekes program, amire a mezőfalviak minden érdeklődőt nagy szeretettel várnak! 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!