Mezőfalva

2014.11.19. 15:15

Kutyatámadás: hol a kerítés?

Mezőfalva - A kutya nem volt megkötve, se beoltva, nem voltak azonosítói, veszélyes fajta és hiányzott a kerítés.

Pekarek János

A legfontosabb hír: bár a súlyosan sérült kisgyerek egy hétig kórházban marad, úgy tűnik, nem szenvedett maradandó fizikai sérüléseket.

A mezőfalvi iskolába beszabaduló kutya gazdája ellen a rendőrség gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétségének alapos gyanúja miatt indított eljárást.

Mezőfalván még szerdán is az iskolai kutyatámadás hatása alatt volt a falu: tévéstábok dolgoztak az utcán, emberek verődtek össze az utcasarkokon, hogy megtárgyalják a történteket.

November 18-án délután fél háromkor beszabadult egy kutya a mezőfalvi általános iskola udvarára. Egy csoport gyerek volt az udvaron: többségüknek sikerült bemenekülniük az épületbe, de a sorban utolsó gyerek lábikráját a kutya megharapta. Tanárnője a segítségére sietett, és saját karját felkínálva a kutyának, kimentette a gyereket: a tanárnő a vastag kabát ujján át is könnyebb sérüléseket szenvedett. A gyereket rögtön elsősegélyben részesítették és kihívták hozzá a mentőket.

- Telefonon kaptam az értesítést a történtekről - mondta lapunknak szerdán Márok Csaba polgármester. - Elsőként értem a helyszínre.

Márok Csaba mezőfalvi polgármester munkavédelmi szakértővel méreti fel a helyzetet a szükséges intézkedés előtt Fotó: A. G.

Míg a polgármester odaért a néhány száz méterre lévő önkormányzattól, az iskola egyik igazgatóhelyettese és egy takarítónő seprűvel felfegyverkezve kisiettek az udvarra, abban a hiszemben, hogy még gyerekek vannak veszélyben. Végigkutatták az üres udvart, s a tuják alatt rábukkantak a kutyára. Az megtámadta a takarítónőt, megsebezte a kezén és a karján.

- Mire a rendőrök kiértek az iskolába Dunaújvárosból, a kutya már visszament a saját udvarára, ahol a gazdája megkötötte - idézi fel a polgármester. A mentők ellátták a sérülteket és bevitték őket a dunaújvárosi kórházba. A kisfiú egy hétig orvosi megfigyelés alatt marad ott, antibiotikumokkal kezelik. A másik két sérült hazatérhetett.

Szerkesztőségünk úgy értesült, hogy a kisgyerek nem szenvedett maradandó fizikai sérüléseket.

A rendőrség gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétség megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a kutya gazdája, egy 56 éves nő ellen. Őt előállították és gyanúsítottként hallgatták ki kedden délután Dunaújvárosban.

A kutyát Székesfehérvárra szállították, az Alphavet Kft. telephelyére, egyelőre megfigyelésre.

- A kutya egy staffordshire-jellegű állat volt, az első vizsgálat alkalmával nem találtam rajta veszettségre utaló jeleket - válaszolta kérdésünkre dr. Bodolai György, a dunaújvárosi járás hatósági állatorvosa. - Semmiféle papírja nem volt az ebnek, fogalmunk sincs, hogy beoltották-e valaha, még a tulajdonosára utaló chip sem volt a fülében. Gazdája, aki megszegte az ebtartásra vonatkozó szabályokat, azt mondta: csak kilenc napja fogadta be a Dunaújvárosban kóborló, gazdátlan kutyát. Ennyi idő nem elég a kutya-gazda kapcsolat kialakítására. Két hétig megfigyelésen lesz az állat, hogy kiderüljön, veszett-e?

Az iskolaudvart és a magánházat elválasztó kerítés legalább egyméteres darabon hiányzik. A polgármester azt mondta: munkavédelmi szakértővel fogják felméretni, milyen intézkedésre van szükség. Az iskola igazgatója nem kívánt a sajtónak nyilatkozni. Kerestük a kutya gazdáját: vagy nem volt otthon, vagy nem akart ajtót nyitni.

 

 

 

Orosz György:

– Még nem hallottam az esetről, jobb is. Nekem szerencsére soha nem volt részem kutyatámadásban, és remélem, hogy ez így is marad! Ilyesminek nem lenne szabad megtörténnie, különösen nem egy iskolában! Hogyan fordulhat ez elő? Mi volt a kerítéssel? 

Fotók: Ady Géza

Kiss Anikó és Gergely:

– Ez egy tragédia! Még ha viszonylag szerencsés lett is a vége. Mikorra fogja ezt kiheverni az a gyerek? Nem is tudom, mit csinálnék, ha az én gyerekemmel történne ilyen! Nem jól nevelik vagy elhanyagolják a kutyákat, azért olyan vadak! A kutyával foglalkozni kell!

Csicskovics István:

– Nekem is van kutyám, igaz, kis termetű, de az biztos, hogy soha nem fog galibát csinálni! Először is meg van kötve, másodszor pedig úgy van nevelve! Mit lehetne tenni, hogy ne legyen többet baj? Ez olyan fogas kérdés, amire még szakember se mindig tudja a választ!


Kapcsolódó cikk:

Kutyatámadás az általános iskolában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!