Mezőfalva

2015.08.25. 13:20

Megújult, bővült a mezőfalvi óvoda

Mezőfalva - Alaposan felfordult az óvoda megszokott rutinja a nyári időszak alatt. Hagyományosan csak a tisztasági és kisebb állagmegóvási feladatok adtak volna munkát a szünidőben.

Horváth László

Már éppen végeztek mindennel, mikor jött a kormányhivatali ellenőrzés. A csoportlétszám nem felelt meg az előírt négyzetméter/fő aránynak, ezért egy új csoportszoba létrehozása vált szükségessé. Így, amivel addig elkészültek, azt fel kellett bontani. Nem kis munka árán, de a nehézségeken végül sikerült túljutnia az óvoda kollektívájának, így megújult, kibővített intézmény várja a gyerekeket.

A megszépített, kibővített óvodában szeptember elsejére, mire visszatérnek vakációról a gyermekek, minden a helyére kerül ígérte Pénzesné Szilva Györgyi az intézmény vezetője

A munkálatok finisében beszélgettünk Pénzesné Szilva Györgyi igazgatóval.

- Szeptember 1-jétől öt helyett hat csoporttal indul az intézmény. Feladatellátási problémák miatt kell megnyitni az új csoportot, ami alaposan felbolygatta a már kialakult munkarendünket. Közel százhúsz gyermek elhelyezéséről kellett rövid idő alatt gondoskodni. A gyógypedagógiai fejlesztést mindenképpen meg akartuk tartani, így az igazgatói irodát át-alakítottuk fejlesztő szobává, az óvodai öltözőből iroda lett és a raktárhelyiséget mázolva, járólapozva, szépen felújítva öltözővé varázsoltuk. A raktározási kérdést pedig beépített szekrények elhelyezésével és bútorok beszerzésével oldottuk meg. A megújulás, bővítés mellett a humán erőforrás átszervezését is végre kellett hajtani. A napokban hallgatjuk meg a sikeresen jelentkezőket. Sajnos, idővel a mostani igyekezet is kevés lesz. A hároméves kortól kötelező óvodáztatással már ismét kicsi lesz az intézmény. A pincét és a padlást tudjuk még felhasználni, ehhez viszont jelentős anyagi forrásra lesz szükség. Az intézményi bővüléssel együtt szélesedik az óvoda pedagógiai programja is. Az SNI, BTM-es és gyógypedagógiai tevékenység tapasztalataira támaszkodva folytatjuk az érintettek gondozását, valamint tovább visszük az alapprogramunk hagyományőrzésre, egészséges életmódra, a környezet védelemre épülő nevelési koncepcióját - vázolta az intézmény kollektívája előtt tornyosuló feladatokat Pénzesné Szilva Györgyi óvodavezető.

A Mezőfalvai Tündérkert Óvoda épülete százhét éves. A kor mai követelményeinek kisebb átalakításokkal már csak nehezen tud megfelelni. A kimerülni látszó tartalékok hamarosan komolyabb lépésekre kényszeríthetik a fenntartót. Hogy lesz-e forrás az igények kielégítésére, még nem tudható, de terveket már érdemes, sőt: kell is szövögetni.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!