Mezőfalva

2016.04.03. 10:21

Mezőfalva: 205 éves évfordulót ünnepel a falu

Április 2-án, szombaton a Piac téren több száz ember előtt, rendhagyó beköszöntővel és zenés felvonulással kezdődött Herczegfalva – Mezőfalva alapításának 205. évfordulóját ünneplő József nádor napok rendezvénysorozat.

Horváth László

A Dunaújváros melletti községben sok éve ápolják az ősök tiszteletére életre hívott hagyományt. Szombaton a falualapításban óriási szerepet vállaló német kultúrára emlékeztek.

Zsúfolásig telt emberekkel április másodikán délután a mezőfalvi Piac tér, hogy részesei legyenek az idei József nádor napok nyitó eseményeinek. A Német Nemzetiségi Nappal induló és a falualapításnak emléket állító rendezvény a legősibb hagyományokat elevenítette fel. Ízelítőt kaptunk a kor embereinek szokásaiból, táncaiból, megismerkedhettünk Herczegfalva régmúlt történetével. A térzenével kezdődő és menettánccal felvonuló együttesek a Petőfi Sándor Általános Iskola tornatermében adtak fergeteges műsort. Molnárné Troppert Mária a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzat vezetője a megnyitóban kiemelte, elévülhetetlen és eltagadhatatlan érdemei vannak a mezőfalvi svábságnak, hogy ezen a területen ma virágzó kultúráról, fejlődő községről beszélhetünk.

- Azért fontos a német nemzetiségi kultúrát ápolni, megőrizni, mert a svábságot nagyon sok méltatlan támadás érte a második világháború után – adott interjút a rendezvény végén lapunknak a fő szervező Molnárné Troppert Mária. Kezdetekben a település 80-90 százaléka német ajkú volt. 150 éven keresztül éltek, gazdálkodtak, gyarapították Herczegfalvát munkájukkal, kultúrájukkal. A történelem azonban kegyetlenül bánt az itteni és a hasonló népesség-összetételű falvakkal. 1946-ban a kitelepítések idején 1300 embernek kellett elhagynia birtokát, otthonát. A múlt történéseiről 60 évig nem lehetett beszélni sem! A falu alapításának tiszteletére létrehozott József nádor-napok rendezvénysorozatnak azonban 15. éve része a német nemzetiségi kultúra hagyományainak ápolása. A mezőfalvi sváb emberek életének bemutatása, kultúrája így biztosan átörökíthető az utókor számára. Ezen dolgozunk és ezért próbáljuk megőrizni őseink, a falualapítók emlékét – zárta a rövid ismertetőt Molnárné Troppert Mária.

A mezőfalviak idei József nádor -napi nyitó rendezvényén a helyi német nemzetiségi közösség és az iskola diákjainak fellépése mellett színes műsort láthattunk a Szári Német Nemzetiségi Tánccsoport, az Adonyi Rozmaring és Kinder Rosmaring Táncegyüttes, a Mezőfalvi Nőikar, a Dunaújvárosi Fúvósok és Csuka Marcell a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium harmonika szakos tanulójának előadásában. A zenés, verses táncos programokat egy igaz, hamisítatlan sváb bál zárta, ahol a pécsi Unterrock Kapelle zenekar fújta a talpalávalót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!