Mezőfalva

2016.10.09. 13:22

Mezőfalva: Helyhez és alkalomhoz illő zene a VIII. Dréta Antal Egyházzenei Kórustalálkozón

„Örömzenét hallhattunk a mezőfalvi templomban.” Négy kórus, több mint száz énekese adott nívós előadást! Az idén a Paksi Városi Vegyeskar vihette haza a vándordíjat.

Horváth László

Templomszentelésre és a falualapító Dréta Antal zirci apátra emlékeztek a kórusok egyházzenei találkozóján október 7-én, péntek este hat órától a mezőfalvi Magyarok Nagyasszonya római katolikus templomban megrendezett eseményen. A Mezőfalvi Nőikar mellett fellépett a Fontana Nőikar-Nagyvenyim, a Dunaújvárosi Vegyeskar és a Paksi Városi Vegyeskar. A rendezvényről Lakos Angélát a Mezőfalvi Nőikar karnagyát kérdeztük.

A rendezvény végén négy kórus több mint 100 tagja énekelte együtt a Soli Deo gloria című művet Kurucz Gergely vezényletével. Nyolc éve hagyomány!

- 2009 októberében rendeztük meg először a mezőfalvi római katolikus templomban az egyházzenei találkozót. A hely kiváló akusztikáját kihasználva gondoltunk a hagyományteremtésre, és évről évre – a kórusokat vendégül látva – életre hívjuk a találkozót. Célunk volt, hogy a környező településeken működő énekkaroknak fellépési lehetőséget biztosítsunk, ahol egyrészt kiváló körülmények között próbálhatják ki magukat, másrészt szakmai zsűri ad támpontokat a további fejlődéshez. A kórustalálkozó díjazása rendhagyó, a maga nemében egyedülálló. Mezőfalva Nagyközség Önkormányzata egy vándordíjat alapított, melyen Dréta Antal portréja látható. Mivel nagyon különböző létszámú, összetételű kórusok szerepelnek, ezért a díj odaítélésének csupán egyetlen szempontja van: a templom szellemiségének leginkább megfelelő mű kaphatja meg a vándordíjat.

Ujházy Krisztina vezényletével az idén a Paksi Városi Vegyeskórus vihette haza a Dréta Antal Díjat

További sajátosság, hogy a döntést a karnagyok szavazataikkal segítik. Ez a különleges értékelés is azt a célt szolgálja, hogy gyönyörködjünk egymás előadásaiban, figyeljünk a legihletettebb pillanatokra. Az elmúlt években 3 alkalommal a Viadana Kamarakórus, 2 alkalommal a Mezőfalvi Nőikar, egy-egy esetben pedig a Sárbogárdi Városi Vegyeskar és a BonaVox Nőikar nyerte el a díjat. 2016-ban Kodály Zoltán: Öregek című darabjával a Paksi Városi Vegyeskar nyerte el a rendezvény vándordíját. A kórustalálkozó védnökei: Dékány András Sixtus zirci apát és Márok Csaba, Mezőfalva Nagyközség polgármestere. Polgármester úr az idei köszöntőjében, a díjátadás előtt így fogalmazott: „Örömzenét hallhattunk a mezőfalvi templomban."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!