Mezőfalva

2014.04.08. 19:10

Nyelvgyakorlás szociális munkával

Mezőfalva - A szociális munka nyelvgyakorlásnak (is) kiváló lehetőség amennyiben külföldön végezzük. Más országok fiataljainak már természetes, nekünk magyaroknak még nem annyira.

Horváth László

Egy éves skóciai önkéntes munka után használhatóbb nyelvtudással és teljesen más életszemlélettel tért vissza falujába Maár Viktória. A kalandnak induló kirándulás végén hasznos tapasztalatokkal lett gazdagabb, melyet szívesen megoszt az érdeklődőkkel is.

- Alapból szeretek emberekkel foglalkozni - mondja bemutatkozásképpen Maár Viktória. - Mivel mindenképpen szerettem volna nyelvet tanulni, kapóra jött a skóciai szociális munka. Abszolút biztonságos, és teljes ellátásban van része a jelentkezőnek. Szállás, étel és a napi szükségletek mellett még zsebpénzt is kapunk. Kirándulni is visznek, bemutatják az ország kultúráját. A Camphill (kempil) egy német szociális hálózat, Európában szinte mindenhol jelen vannak. Várják az önkénteseket, akiknek nem feltétlenül kell nyelvtudással rendelkezniük. Eleinte azért okoz nehézséget, de kézzel-lábbal meg lehet érteni egymást, közben pedig ráragad az emberre annyi, amennyivel már jól elboldogul. A beilleszkedést a hazai társak is segítik. Ahol először voltam, ott tizenhét magyarral együtt dolgoztam. Ebből már tizenöten különböző okok miatt ott maradtak állandóra. A munka a gondozottakkal való együttélésről, foglalkozásokról szól. Sérült embereknek segítünk, akik között vannak autisták, down-kórosok, jelbeszéddel, vagy más kommunikációs móddal érintkezők és még sok másfajta betegséggel együtt élő. Nem egy fárasztó feladat. Reggel héttől, este kilencig tart hétköznapokon. A napi rutin mellett különböző kreatív foglalkozások is gazdagítják a teendőket. Jó, ha van valamilyen hobbija az embernek. Gyakorlatilag három hét alatt fel lehet venni a ritmust. Még olyanoknak is, akik szinte semmilyen nyelvi előképzettséggel nem rendelkeznek.

Maár Viktória (a bal szélen) egy koreai és két német önkéntes társaságában  (Fotó: amatőr felvétel)

A skót élettel kapcsolatban Maár Viki elmondta: nem kell attól félni, hogy valaki csont és bőr állapotban tér haza. Szinte nemzetközi konyha alakult ki, hiszen sok országból jönnek szociális munkára és magyarok is vannak, akiknek nagyon jó a hírük. Az ott dolgozó különböző nemzetiségű és korosztályú emberek igazi interkulturális környezetben élhetik napjaikat.

Azoknak, akik bővebben érdeklődnek a szociális munkáról és a hozzá társuló külföldi nyelvgyakorlási lehetőségről, Viki szívesen nyújt segítséget. (E-mail cím a szerkesztőségben!)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!