Mezőfalva

2016.02.09. 15:29

Közmeghallgatáson beszélték meg a közös ügyeket és a 2016-os költségvetést Mezőfalván

Mezőfalva - Rajtra készen a TOP-os pályázatokra. Éves szinten 580 milliós főösszeggel gazdálkodik a település. Egyebek mellett ezek voltak a hétfői közmeghallgatás fő vonulatai.

Horváth László

Közmeghallgatásra várta Mezőfalva Önkormányzata a település lakosságát február 9-én hétfő a Kiss Kálmán Művelődési Ház nagytermében. Az elmúlt évek eredményei mellett a jövő irányai, tervei is reflektorfényt kaptak. Továbbra sem tervezik az adók emelését, a várható fejlesztési pályázatokra pedig felkészültek - foglalható össze röviden.

Közel 50 érdeklődő előtt Márok Csaba, Mezőfalva polgármestere a 2016-os költségvetési ismertető felvezetőjében kiemelte, hogy a fegyelmezett és felelős gazdálkodást tartották szem előtt az elmúlt év önkormányzati munkájában. Ez a gondolkodás biztonságot és stabilitást ad a jövő feladataihoz is. A folytatásban 2015-ös eredmények, fejlesztések számbavétele szolgált ráhangolódásként a jövő terveihez. Köztük az energetikai megoldások, mint napelemfarm telepítése a művelődési ház udvarán, intézményi fűtés faapríték kazánnal, valamint a közmunkaprogram falura gyakorolt jótékony hatása szerepelt a teljesség igénye nélküli felsorolásban. Jövőre tovább folytatódik az okos gazdálkodás. Pontos részleteket azonban csak a megnyíló TOP-os pályázatok után lehet kidolgozni. A 2016-os kívánságlistán az iskolai napelemes rendszer kiépítése, a település észak-keleti részének vízrendezése, az utak, járdák rendbetételének folytatása várja a döntéshozók szavazatát. Márok Csaba polgármesteri beszámolója után több lakossági észrevétel is megfogalmazódott. Kuminka Józsefné közérdekű bejelentéseit szedte csokorba. A járdák problémáira, közlekedésbiztonsági gondokra - figyelemmel a fekvő rendőrök hatékonyságára -, és a Mezőfalváért-díjak jelölésének módjára hívta fel a figyelmet. Befejezésül a 75 év fölöttieknek szeretne adókedvezményt az önkormányzattól. Kolmankó János a szőlőhegyi szegény sorban élő emberek felemelkedéséhez kért segítséget. Ne csak a jómódúak jussanak állami földekhez! A gazdálkodással és a hozzá csatolt képzésekkel változtatni lehetne a terület szegénységén - hangoztatta a felszólaló, aki maga is tett már lépéseket az ügy előremozdításában: aláírásgyűjtéssel mérte fel a potenciális ügyfélkört és lehetőségeket. A közmeghallgatás végén az önkormányzati törvénynek megfelelően a képviselők is beszámoltak az eddig elvégzett munkáról - az összegzéskor ki-ki a maga területének helyzetét ismertette a hallgatósággal.

Kuminka Józsefné listába gyűjtötte szűkebb környezetének aktuális problémáit

A fórumot követően így értékeltek a résztvevők:

- Korrekt hangvételű, konstruktív fórumon vagyunk túl. Tényleges problémákat fogalmaztak meg a felszólalók. Főleg közérdekű, az utak, járdák, közlekedés, vagyis a lakosságot közvetlen érintő gondok kerültek felszínre. Örvendetes, hogy a közbiztonsággal kapcsolatban nem érkezett kérdés, ami azt jelenti, ezen a téren jó a helyzet Mezőfalván - mondta Márok Csaba.

- A terveket hallgatva megítélésem szerint jó irányban halad a község szekere. Lehet, vannak kisebb-nagyobb helyi problémák, de a mezőfalviak mindig találnak megoldást. Biztosított a településünk jövője - vélekedett Farkas Imre.

- Sajnos az emberek nagy része közönyös a falu ügyei iránt, pedig jó dolgokat hallhattunk. A megismert információkat átadom majd az egyesület tagjainak - Kovács Istvánné a Sárga Rózsa Nyugdíjas Klub elnöke.

 





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!