Mezőfalva

2015.04.28. 09:44

Öszvér született Mezőfalván - Véletlen volt a szerelem, de örül a gazda

Mezőfalva - Sokan mondhatják a cím olvasatán: nagy dolog! Hazánkban kevesen adják a fejüket öszvérek tenyésztésére.

Horváth László

Pedig jelentős gazdasági haszna volt az 50-es, 60-as évek idején. Esetünkben sem tudatosságról szól a történet. Véletlenül eset szerelembe szamár és ló Gombita Mihály istállójában. Nagy ritkaság az ilyen frigy - állítja a gazda.

Gombita Mihály és lánya Dzsenifer szeretettel nevelik az öszvért

Átlagos falusi porta, régi típusú hosszúkás házzal. Mögötte gazdasági épület a szokásos kusza renddel. Mindjárt kiengedem csak elbarikádozzuk a kert kijáratát szorgoskodott a Mátyás király utcában lakó Gombita Mihály. A két gyermeket nevelő, civil foglalkozása szerint ácsként dolgozó fiatalembernek mindig is voltak lovai, szamarai. Legutóbb vendégségben járt náluk édesapja nagy testű szamara. Az összezárt állatok hamar megkedvelték egymást. 11 hónap után vígan ugrándozik az udvaron barátságuk gyümölcse. Megkérdeztük, miért is különleges az eset?

- Nagy ritkaság az öszvér születése, mivel a lovas gazdák nem szívesen adják állataikat szamárhoz. Pedig nagy a gazdasági haszna! Azt tartja mondás: húz, mint az ökör, gyors, mint a ló és igénytelen, mint a szamár. Már most hatalmas erő lakozik benne, és még csak pár hónapos. Igaz, szépségben nem vetekedhet a lóval és nem is lesz belőle harcimén, de rendkívül szívós állat. Kocsiba fogva, vagy szólóban minden körülmények között megállja a helyét majd fejtette ki álláspontját a büszke tulajdonos.

A kis öszvért nagy szeretet veszi körül Gombitáéknál. A gyerekeknek is kedvence. Egy szomorúság van a történetben: kanca és csikója már nem sokáig marad együtt.

A lóra ugyanis visszautasíthatatlan ajánlatot kapott a gazda.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!