Mezőfalva

2014.10.21. 15:05

Régi meséink új köntösben

Mezőfalva - Az elmúlt hét közepén a Petőfi Sándor Általános Iskola alsós munkaközösségének szervezésében immáron hagyományszerűen rendezték meg az olvasást népszerűsítő Mese estet.

Horváth László

A rendhagyó programra ezúttal is sokan voltak kíváncsiak, a 170 alsós több mint kétharmada gyűlt össze a tornateremben az este hét órától fél kilencig tartó Mese estre. Az idei műsorban régi, népszerű mesékkel, rajz- és bábfilmekkel, a tanítók által elő-adott színdarabokkal próbálták megidézni a gyermekvilág pillanatait.

Ahhoz azonban, hogy 2014-ben is aktuális, érdekes események kössék le a diákok figyelmét nem elég csak hagyományos módon mesélni. A modern korban ennél sokkal több kell, hiszen a mai gyerekek világában már egészen más szerepet kap (ha kap) az olvasás, a mesélés. Hogy mifélét, arról Balláné Spitz Mariann tanítónőt, az alsós munkaközösség vezetőjét kérdeztük.

- Sajnos a mese, az molvasás, egyre kevésbé van jelen a gyerekek mindennapjaiban. Ezért szervezzük több éve a Mese estet, hogy közös élményként ismertessük meg a könyvek által nyújtott fantasztikus világot. A mesélés azonban átalakult, és ehhez kell igazítani a programunkat is. A mai gyerek nagyon vizuális, sok impulzus éri egyszerre, így nem lehet egymás után csak hagyományos meséléssel lefoglalni. A mai kor formáiba kell csomagolni az olvasás igényének felkeltését. Nem könnyű feladat, de működő modell a Mese est, ahol felváltva mesélünk, bábozunk, vagy éppen jelmezekbe beöltözve eljátsszuk a meséket. Az idei alkalommal régi, népszerű alkotások elevenedtek meg, a Dr. Bubó, a Nagy Hoho horgász, Kukori és Kotkoda. Fontos számukra a mesék világa, hiszen nem csak a fantáziájukat fejleszti, de biztonságot is ad: a mesékben a jó mindig legyőzi a rosszat, és gyógyító hatása sem utolsó szempont. Kiváló magyar íróink, meseíróink munkái tökéletes eszközt adnak a pedagógus kezébe a feladathoz.

S hogy erőfeszítéseik eredményei lecsapódnak-e valamilyen formában a családoknál? A gyerekeknél mindenképpen. Amikor a rendezvény végén kijövünk mosolyogva, és megkérdezik, hogy mikor lesz legközelebb, és miért van ilyen hamar vége, az mindenért kárpótol!

 

Címkék#Mezőfalva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!