Mezőfalva

2015.10.23. 18:08

Személyes történtek Mezőfalváról

Mezőfalva - Rendhagyó programot szerveztek Mezőfalván az 1956-os forradalom október 23-ai évfordulójára pénteken délután.

Dunaújvárosi Hírlap

A Kiss Kálmán Művelődési Ház nagytermébe péntek délutánra meghirdetett rendezvényen - 20-25 fő részvételével igazán különleges beszélgetésnek lehettünk tanúi. A külsőségek az 56-os történések képi megjelenítése, a mécsesek és a szokásos dekorációk - most is méltó keretként szolgáltak. Az alkalom rendkívüliségét azonban az a beszélgetési forma adta, mellyel a megjelentek elevenítették fel saját, vagy szüleiktől hallott forradalommal kapcsolatos helyi emlékeiket. Horváth Béla nyugalmazott történelemtanár vezetésével a megjelentek közül sokan bekapcsolódtak a beszélgetésbe. A szem és fültanúk szerint Mezőfalván nem volt tüntetés, mert a háború után 1300 német ajkút kitelepítettek.

Horváth Béla (jobb szélen) vezette a rendkívüli beszélgetést
Fotó: a szerző

Helyükre idegenből hoztak családokat, és így összefogás sem alakulhatott ki igazán. A megmaradtak okulva a történelem viharaiból, nem mertek lázadni. A község vezetői is zömmel falun kívülről érkeztek, erősítve a lakosok fenyegetettség érzését. Erőszakos cselekményekre a Dunaföldvárról érkező forradalmi alakulat esetében emlékeznek az elbeszélők. A helyi tanács irattárát dúlták fel elégetve az okmányokat, és a szovjet katonák emlékművét próbálták ledönteni, de ez utóbbi nem járt sikerrel. Többen is úgy emlékeztek, itt azért maradtak a forradalom támogatásával kapcsolatban hűvösebbek az emberek, mert a mezőgazdasági munkából élők fontosabbnak tartották az életet. A közel másfél órás beszélgetés után Farkas Erik és Gasparik Gábor színművészek műsora zárta a megemlékezést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!