Mezőfalva

2014.01.14. 17:55

Újra flakon lesz majd belőle

Mezőfalva - A magyar találékonyság és alkotókedv jó példája a mezőfalvi PET palack újrahasznosító üzem, amelyben a zsugorítástól, a begyűjtéstől a feldolgozásig mindenre van megfelelő módszere Simon Lajosnak.Új csarnok alapkövét rakták le kedd délelőtt.

Körmendi Erzsébet

A Simon Lajos ügyvezető nevével fémjelzett Budafilter 94 Kft. tizenkét évvel ezelőtt a Green Apple-díj elnyerése után kezdett hozzá a a PET palackok zsugorításán alapuló viszagyűjtő és újrahasznosító rendszer kifejlesztéséhez, amit Greenpet-nek neveztek el a szakemberek. A rendszer alapja az elektromos háztartási zsugorító készülék, amelynek fejlesztésére a cég eddig önerőből 300 millió forintot költött. Simon Lajos visszautalt a Suli-PET programjukra, amelybe annak idején 600 iskola vett részt: a gyerekek gyűjtötték és zsugorították a flakonokat... A program ugyan az oktatási intézményeknél bekövetkezett változásokkor háttérbe szorult, most viszont a Fejér megyei önkormányzat pályázott zsugorító készülékekre, és ha nyer, akkor a megye iskoláiban ismét olyan apróra összepréselhetik a diákok az üdítős palackokat. Kevesen tudják, hogy nemcsak az iskoláknak, hanem a magánszemélyeknek is lehetőségük van az otthon, vagy a munkahelyen összegyűjtött PET palackot bevinni például egy zsákban a postára, ahol átveszik azt, és a cég költségén elszállítják a mezőfalvi telephelyre.

Láthattuk kedden, ahogyan válogatják, darálják, mossák és korszerű technológiával tömörítik a műanyag hulladékot, mégpedig granulátummá préselik, ami attól kezdve alapanyagul szolgál: részben Magyarországon és külföldön értékesítik, részben pedig helyben, az üzemben feldolgozzák, pántoló szalagot gyártanak belőle. Sőt, Simon Lajostól azt is megtudtuk, hogy fröccsöntött PET-palack zsugorító eszközt készítenek belőle náluk, valamint egy székesfehérvári üzemben.

A lehetőség tárháza tehát az újrahasznosítás, amelynek körét hamarosan Mezőfalván is kiteljesíthetik, ugyanis bővítik a meglévő üzemet. A bővítménynek, az új csarnoknak az alapjait rakták le tegnap a Budafilter telephelyén, ahol a beruházás befejezése után PET palackot gyártanak majd a zsugorított formában visszagyűjtött flakonokból. Az egyedülálló, kizárólag magyar innovációkat megvalósító vállalkozás fejlesztéséhez a kormány 100 milliós támogatással járult hozzá tavaly év végén.

Szabó Anikó és Németh Gizella szereli össze azt a fröccsöntött zsugorító eszközt, amelynek szintén PET-palack az alapanyaga

Az ünnepségen résztvevő államtitkár, dr. Illés Zoltán szerint a kormány gazdasági és környezetvédelmi törekvéseihez egyaránt illeszkedő és dicséretes a mezőfalvi üzem, ahova most másodszor látogatott el. L. Simon László országgyűlési képviselő, kormánybiztos büszke erre a vállalkozásra, amely az innováció, a munkahelyteremtés és a vidékfejlesztés jó példája. Szerinte a magyar találékonyságnak, alkotókednek és tudásnak a lelőhelye, foglalkoztatási teret nyit Dunaújváros vonzáskörzetében, ami óriási tettnek számít. Fontos továbbá, hogy begyűjtéssel környezettudatos magatartásra neveli a családokat, fiatalokat.

Az üzemlátogatás, a PET palack újrahasznosító technológia nyomon követése után a csarnokkal szomszédos telephelyrészen Illés Zoltán, L. Simon László, Varga Gábor országgyűlési képviselő, Simon Lajos és Márok Csaba polgármester lerakta az új üzem alapkövét.

A PET palackok begyűjtésével környezettudatos magatartásra neveli a fiatalokat

Simon Lajos mutatja, milyen kicsire zsugorítják a flakont

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!