Mezőfalva

2014.03.18. 19:15

Ünnep ősbemutatóval

Mezőfalva - A faluban március 14-én tartották az 1848-as forradalom emlékére rendezett ünnepséget.

Horváth László

Az iskola hetedik évfolyamos diákjainak hagyományos, történelmi eseményeket felidéző előadását követően Cseke Ottó alpolgármester mondott ünnepi beszédet. Kiemelte: Ezt a napot mi magyarok tettük ünneppé. Nem örököltük, nem kaptuk, hanem teremtettük. Teljesen a miénk. Akkor is a miénk volt, amikor el akarták tőlünk venni. Nem adtuk, mert a mi ünnepünk az a mi szabadságunk. Amíg lesz magyar, addig lesz március 15-e. Amíg lesz március 15-e, addig lesz magyar szabadság.

Az ünnepi beszédet követően a néptáncosok ősbemutatóját láthatták a megjelentek. Előadásukban az erdélyiek oroszok elleni hősies küzdelmét elevenítették fel. A Szárszó Bence és Szárszó Lajos által színpadra állított koreográfiában egy olyan történelmi eseményt idéztek fel, amelyről csak nagyon keveset, vagy egyáltalán nem beszélnek a történelemkönyvek. Az 1848-as szabadságharc utolsó napjaiban a Háromszéki és a Csiki-medencét összekötő átjáróban, Nyerges-tetőn hősi küzdelmet vívó székelyekről szólt a tánc, akikkel a nagyszámú orosz sereg sem bírt. Tuzson János őrnagy és honvédei többször is visszaverték a túlerőben lévő ellenséget.

Az ünneplők a műsor után átvonultak az iskola falán elhelyezett Petőfi Sándor emléktáblához, ahol Mezőfalva intézményei és civil szervezeteinek képviselői koszorút helyetek el. A megemlékezés utolsó ünnepélyes mozzanatában a 48-as szabadságharc nótáit énekelték el közösen a részvevők.

Címkék#Mezőfalva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!