Mezőfalva

2014.04.01. 13:45

Virágba borult a bolonvári rét

Mezőfalva - A településtől alig két kilométerre található természetvédelmi területen virágzásnak indult a boglárkafélék családjába tartozó, kis bokrokat alkotó sztyeppnövény, amely márciustól május közepéig nyílik.

Németh András

Danyi András földrajz és biológia szakos tanárnak is köszönhető, hogy 1986-ban természetvédelmi terület lett Bolonvár

Mezőfalván a sárbogárdi útról a két kamionparkoló közötti földúton indulhatunk Bolonvár felé. Kerékpárral, autóval csak néhány perc, de gyalog sem több húsznál. Kiérkezve csodálatos látvány fogadja a túrázót.

A tavaszi hérics sárgán virító kis bokrai színesítik a környezetet. A növények egyik nagy rajongójával Danyi András nyugdíjas földrajz biológia szakos tanárral jártuk be Bolonvár dombjait.

- A tavaszi hérics (Adonis vernalis) március végétől május közepéig virágzik - kezdte ismertetőjét a tanár úr.
- Mérgező növény, amelyet hívogató színe ellenére kerülnek az állatok. Régen csibedöglesztőnek nevezték. A gyöktörzsében (rizómában) képződő alkaloidát a népi gyógyászatban is használták vizelethajtó, szívnyugtató, koszorúér-tágító hatóanyagai miatt. A virág a magasabb dombokon, ősgyepeseken fordul elő. A növény már a honfoglalás idejében is megtalálható volt ezen a területen, de a Bolonvár egykori lakói is találkozhattak vele.

A mezőgazdasági tevékenység jelentősen beszűkíti az élettereket. A megmaradt részeken pedig fokozatosan növekszik a terhelés a kaszálások és legeltetések miatt. Szerencsére a gazdák már figyelnek a természeti értékekre, erre ösztönzik is őket azzal, hogy a művelésből kimaradt területekre állami kárpótlást lehet lehívni

- Tanítással és gyakorlati megismertetéssel sokat tehetünk élővilágunk megőrzéséért. Még aktív pedagógus koromban magam is hoztam ki diákokat, de tudomásom szerint látogatják a területet tanáraikkal a mostani osztályok is. Egyre népszerűbb a hely, újabban Hérics-túrának is nevezik az útvonalat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!