Nagykarácsony

2015.02.04. 18:40

A nagykarácsonyiak ültették és gondozták a hársfasort

Nagykarácsony - Közel húsz éve telepítették a településre vezető úgynevezett Sóhordó út mentén a falubeliek összefogásával az ország leghosszabb egybefüggő hársfasorát, amit az áramszolgáltató biztonsági okok miatt a közelmúltban visszametszett. A nagykarácsonyiak nem értik, és felháborodottak.

Rankasz Brigitta

A település lakosaitól több telefonos jelzés is érkezett arról, hogy a Sóhordó út Mezőfalva felől ezen érkezünk a faluba mentén telepített gyönyörű hársfasor több fáját szörnyen megcsonkították az út jobb oldalán. A nevük elhallgatását is kérő telefonálók arról tájékoztattak, hogy tudomásuk szerint ez a fasor hazánk leghosszabb egybefüggő hárssora, hossza 4300 méter. A falusiak 1996-ban ültették, s két évig locsolgatták a csemetéket, mire erőre kaptak. A fák mellett otthagyták a levágott gallyakat, ágakat, s azok még kedden is ott voltak pedig a munkavégzés már régebben történt.

Megkérdeztük a szolgáltatót is, Varga Ivett az E.ON Hungária Zrt. sajtóreferense adott tájékoztatást:

- A faágak eltávolítására elsősorban az ott lakók biztonságának megóvása érdekében van szükség. Ha a fák ágai elérik a vezetéket, pusztán a fák érintése illetve azok környezetében való tartózkodás is rendkívüli kockázatot, életveszélyes helyzetet teremthet. Az életvédelem mellett az ellátás biztonsága miatt is szükséges intézkedni olyan helyzetekben, amikor a fák a vezetékek ún. biztonsági övezetében vannak. Az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. szerződött vállalkozóval végezteti el a gallyazást - mondta el a sajtóreferens.

Mint megtudtuk, a távvezetékek biztonsági övezetére törvényi szabályozás vonatkozik, a szolgáltató ennek megfelelően járt el. A levágott nyesedék, faanyag pedig a tulajdonosé (hiszen a fa is az ő tulajdona), ezért minden esetben egyedileg állapodnak meg arról, hogy ki végzi az elszállítást. Ebben az esetben valóban rég-óta ott vannak a levágott ágak, ezért ennek elszállításáról a szolgáltató cég gondoskodik tudtuk meg a sajtóreferenstől.

Az éremnek mindig két oldala van. Tudjuk, a törvények betartása a szolgáltatókra nézve kötelező, s a lakosok érdekében történik. Azonban megértjük azokat is, akiknek a szívükhöz nőttek a Sóhordó út szépen cseperedő fái, s úgy vélik, talán kíméletesebben is végezhette volna a munkát az alvállalkozó, ügyelve arra, hogy a fák esztétikusak maradjanak.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!