Nagykarácsony

2014.11.12. 16:10

A fakanál jól megfér a fegyverrel

Nagykarácsony - Sokan szívtelennek látják a vadászokat, az pedig még mindig szokatlan, ha egy finom, törékeny hölgyet is puskával a vállán látnak, s a közgondolkodás szerint férfiaknak való elfoglaltságot választ.

Rankasz Brigitta

Ilyen Nagykarácsonyon, a Karácsony Vadásztársaság tagja, egy hölgy, (aki édesapjától örökölte az elhivatottságát ) Dudásné Póczos Viktória is, aki ugyanolyan jól bánik a fakanállal, mint a fegyverrel, s mellette dolgozó nő, és szeretetteljes anya is.

Beszélgetésünk más megvilágításba helyezi, remélhetőleg a kétkedő olvasók számára is a vadászó hölgyeket.

- Véleményem szerint azért vadászik kevesebb hölgy, mert így szocializálódtunk, így alakult a feladata nőnek-férfinak. A férfi vadászik, halászik a nő a családi tűzhelyet őrzi. Ez az utóbbi néhány évtizedben elkezdett megváltozni, vegyesek a szerepek.

Ez ellentétben sok ember véleményével nem az ölésről szól, csupán a természet szeretetéről, tiszteletéről, és arról,hogy néha elengedhetetlen a vadfajok fennmaradásához, az egészséges szaporulat fenntartásához az emberek beavatkozása. Egyébként 11 éve működik vadászhölgy klub Budapesten, ez is mutatja, hogy sokan hódolnak ennek a hobbinak újra hazánkban is. A hölgyek sokat tehetnek azért, hogy a gyermekek megszeressék, megismerjék a természetet, s megtanulják azt is mi a dolga a vadásznak, erdésznek mondja Viktória

Beszélgetés közben fő a gerleleves, s bizony látom a fakanálnál is jól megállja a helyét. Mivel egy öt és egy tizenegy éves lánya van, dolgozik, és vezeti a háztartást kevés alkalma nyílik a vadászatra, átlagosan kb. 3-4 hetente. De ez így is jó, meséli szeretettel, hiszen minden alkalom ünnep, akkor is, ha nem jut lövéshez, csak a természet csendjét hallgathatja, távcsövével leselkedhet. Ilyenkor tud pihenni, kikapcsolódni. Nagyon szereti a természet hangjait, illatait, a csendes les vadászatok, cserkelések hangulatát.

Nagyobbik lánya, Dorka Edina kisgimnazista, őt kevésbé vonzza a természet. A kisebbik, Hedvig Virág inkább vonzódik édesanyja hobbijához, minden vaddisznótúrást megvizsgál, meg tudja különböztetni a kukoricaföldet a búzavetéstől vagy a napraforgóföldtől, a szarvast az őztől (ez sok felnőttnek sem megy), szorgalmasan jelenti, hogy mit lát, amikor utaznak. Belőle még lehet vadász,,, Amikor vadászni indul édesanyjuk, mindketten mondják: Egy kalappal!

Közben megfőtt a gerle sok zöldséggel, házi tésztával, s bizton állíthatom, a hűvös novemberi vasárnapon nagyon jól esett!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!