2015.12.13. 17:32
A Mikulás kedvence
Nagykarácsony – Hagyományalapozó gombócfesztiválra várták az érdeklődőket vasárnap Mikulásfalván, ahol az is kiderült, a nagyszakállú nem csak a szaloncukorért rajong.
A magyar Mikulás kedvenc étele az üstben készült bugaci húsgombócleves – mindezt a leginkább autentikus forrásból sikerült megtudnunk vasárnap, az első alkalommal jelentkező Luca-napi gombócfesztiválon, amelyen a nagyszakállú családtagjaiból álló csapat is versenybe szállt, pontosabban fakanalat ragadott.
A délelőtt debütáló gombóctorra összesen hét csapat nevezett, számos remek gombócos ételt felvonultatva. A különböző levesek és húsos gombócos ételek mellett természetesen gondoltak az édesszájú látogatókra is, így csokis gombóc készült a Mikulásház udvarán felállított sátor mellett.
Fotó: Zsedrovits Enikő
A versengő csapatok gombócos remekeit a Príma Konyha gasztro magazin főszerkesztője, Csigó János zsűrizte és értékelte. A fesztivál hivatalos megnyitója után Nagykarácsony polgármestere, Müller Miklós a adta át a település legrangosabb elismerését, a Nagykarácsonyért-díjat a falu legendás pedagógusának Grabarics Sándorné Marikának, aki 1955-től nyugdíjazásáig tanította a nagykarácsonyi diákokat. A Luca-napi gombócfelhoztala mellett természetesen számos zenei és kulturális program is várta a Mikulásház látogatóit, akik a gombócos ételekből is kóstolgathattak. A szervezők reményei és tervei szerint a gombócfesztivál a következő években egyik kiemelt – a remények szerint közkedvelt – eseménye lesz majd a Nagykarácsonyi Téli Programoknak, amely idén december 20-ig várja az érdeklődőket.