Nagykarácsony

2015.08.11. 16:01

Szezonzáró családi napot tartottak Nagykarácsonyban a környék méhészei

Nagykarácsony - Dunaújváros és környéke méhészei adtak találkozót egymásnak augusztus 8-án a Nagykarácsonyi Művelődési Házban.

Viola Beata

Immár nyolcadszor rendezték meg a szezonzárást követő hagyományos családi napjukat amelyen Papp László, a Dunaújváros és Vidéke Méhész Egyesület elnöke szívélyes fogadtatással kalauzolta a vendégeket. Az egyesületről és aktuális szakmai kérdésekről beszélgettünk vendéglátónkkal:

- Az idei összejövetelre száznál is többen érkeztek Adonyból, Iváncsáról, Rácalmásról, Dunaújvárosból, Kisapostagról, Baracsról, Nagyvenyimről, Mezőfalváról, Előszállás és Simontornyáról - mondta el Papp László. Békés emberek a méhészek és szívesen megosztják egymás közt tapasztalataikat. Szinte hihetetlen, hogy az alig száz milligrammos rovar mekkora összetartó erő tud lenni. Beszélni pedig mindig van miről, hiszen a gondjaink is közösek. Az aktuális tartási teendők mellett komoly problémát okoznak a betegségek, a mérgezések, az időjárási viszonyok és a piaci folyamatok, amelyeket nem tudunk befolyásolni. Méhek nélkül viszont nagy bajban lenne az emberiség. A méhpopuláció csökkenése, vagy megszűnése az asztalunkra kerülő ételek minden harmadik fajtáját eltüntetné. Pont az a harminc százaléka veszne el, amelyik a vitaminok és ásványi anyagok zömét tartalmazza. A méhészek pontosan látják a környezetszennyezés és a mérgezések következményét, és ezért is küzdenek a fennmaradásáért - vázolta az aktuális helyzetet Papp László elnök.

A rendezvényen részt vett Nagy Gyula, a Fejér Megyei Méhész Egyesület elnöke, aki beszámolójában elmondta, hogy jobb szezont zártak az idén, de a kedvezőtlen piaci viszonyok miatt a tartalékkal rendelkezőknek érdemes várni a méz eladásával.

A szezonzáró finom pörkölttel, házi készítésű süteményekkel és késő délutánig tartó beszélgetéssel zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!