Nagykarácsony

2015.05.06. 13:43

Egyre kevesebb a májusfa

Daruszentmiklós - A májusfa, májfa a természet újjászületésének szimbóluma és szerelmi ajándék is lehet. A májusi zöld ágat, a májusfát a székelyek jakabfának, jakabágnak, hajnalfának is hívták, másutt májfának nevezik.

Rankasz Brigitta

Néhány évvel ezelőtt bizony még teli voltak a falvak május elsejére virradóra színes szalagokkal díszített májusfákkal, egy utcán  végignézve láthattuk melyik a lányos ház.

Nagykarácsony, Előszállás, s Daruszentmiklós utcáit járva bizony alig-alig találtam díszített fát. Faluszerte tízet, tizenötöt csupán. Daruszentmiklóson a helyiektől érdeklődve a Berzsenyi Dániel utcába irányítottak, ahol a főútról jobbra, rögtön az első háznál ott fújta a szél a színes szalagokat a ház előtt felállított nyárfaágon.

Somogyi Lászlóné három lánya közül egy kapott májusfát

A Somogyi családban három lány is van, tudtam meg a kedves, fiatalos édesanyától huszonöt, huszonegy és tizenöt évesek, Gyöngyi, Viki és Reni - ők azonban szerényen nem akartak nyilatkozni arról, vajon melyiküknek állították a fát.

- Régebben május elsején a faluban megannyi háznál láthattunk színes szalagokkal díszített fát a kerítéshez, kapuhoz kötözve. A májusfák beszerzése a fiúk, férfiak feladata volt. Baráti társaságok összefogtak, éjszaka vágták ki az erdőn a fát és május elsejére virradóra többnyire titokban állították fel a helyi szokásnak megfelelően a lányos házakhoz illetve a középületek, kocsmák elé. A fát többnyire őrizték, hogy a vetélytársak el ne vigyék. Általában minden lány kapott és nagy szégyen volt, ha valaki kimaradt. A májusfa lehetett sudár, esetenként kérgétől megtisztított fa, melynek csak a tetején hagyták meg a lombját, vagy virágzó, zöldellő ág, ezt díszítették színes szalagokkal - mondta el Gyöngyi asszony a hagyományról.

A 15. századtól kezdődően szólnak forrásaink a májusfa állításáról, a szokás azonban bizonyosan régebbi. A faluközösség fájának kitáncolása külön esemény volt régen a településeken, többnyire május utolsó vasárnapján, ilyenkor tréfás feladatokban mérhették össze ügyességüket a férfiak.

Csak remélhetjük, hogy ez a szép hagyomány nem merül a feledés homályába, s lesz még, egyre több lány aki örülhet jövőre a díszített jegenyének, májfának...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!