Nagykarácsony

2013.11.06. 14:40

Életkert a télbirodalomban

Nagykarácsony - Angyal Emőke házikóját tavaly télen sokat látogatták mézeskalácsai miatt, a hely már akkor kicsinek bizonyult.

Rankasz Brigitta

Amikor nyáron Nagykarácsonyon Angyal Emőkével beszélgettem, már tudtam, hamarosan ismét hallani fogok róla, hiszen az Angyali mézesbáb megalkotója rengeteg ragyogó terven dolgozott már akkor.

Müller Miklós is településen él, itt született, s itt szeretne boldogulni. Lendületes, lelkes egyéniség, fiatal kora ellenére hatalmas lokálpatrióta. Már régóta azon gondolkodott, hogyan lehetne a faluban minél több embert bevonni a közösségi körforgásba úgy, hogy a település erkölcsi és anyagi értékekkel gazdagodjon. Valahogy úgy történt, hogy elkezdtek közösen tervezgetni, majd megvalósítani álmaikat.

Angyal Emőke angyali mézeskalácsokat készít, ami szintén különlegességnek számít.  Fotó: Ady Géza

Létrehozták egy régi épületben a Falusi Élet Kertjét, s elkezdtek dolgozni többen, hogy egy kis skanzent alakítsanak ki a Petőfi utcában, a Mikulásház mellett. A munkába bekapcsolódott Fülöp Tibor ,Kovács István és Mészárosné Ica is.

Az ötletek nyomán sok munkával programok hada született meg. Az udvarban lesz mézeskalácsos,kovács műhely, kürtős kalács. Barik, gidák malacok, nyuszik, ma már ritkának számító tanyasi szárnyasok, természetes környezetükben simogatni való, etethető állatok. Zárt térben póni lovaglás is várja a gyermekeket.

Az udvaron szüreti eszközök kiállítása, a falusi füstölőben házi kolbász,sparheltek, ólak, búbos kemence idézi a múltat. Müller Miklós azt mondja, a középkorosztálynak a régi életérzést, a fiataloknak a szülői, nagyszülői örökséget szeretnék kicsit visszaidézni. Az első nap minden ide látogató ingyenesen ismerkedhet a hellyel, majd több hagyományteremtő rendezvényük is lesz.

Tizenhatodikán szalma szobrász versenyt hirdetnek. Másfél, kétméteres alkotásokat kell építeni a résztvevőknek, idei téma a Mikuláshoz kapcsolódik. Majd egy későbbi időpontban a férfinép mérheti össze az erejét a Nagykarácsonyi Vasszánkó Kupán. Itt kukoricászsákkal rakják meg a szánkót a vállalkozó szellemű nevezőknek.

Náluk mindig lesz hó télen, mert a kertben fakutya pályát, szánkó rámpát építenek fel, hó ágyúval biztosítják a havat. A Kemencés falatozóban régi tűzhelyen, kemencében sült kolbászt, pecsenyéket, kalácsokat, forralt bort, teát és más házi finomságot kínálnak. Az épületben folyamatban van a szálláshelyek kialakítása, a szobákat búbos kemencével fűtik majd. Hosszú távra terveznek, de ez csak az ott élők segítségével valósulhat meg. Számítanak ötleteikre, szívesen adnak helyet újabb mesterségeknek. Sorolják a terveket: dorombfesztivál, kézműves találkozó, húsvétolás, májfa állítása, falusi sátras lakodalmak söntéssel, házi disznóvágás, adatbázis a helyi őstermelőkről látszik az élet mozgalmas lesz, egy újabb gazdag színfoltja a környező településeknek, lehetőség hagyományaink megőrzésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!