Nagykarácsony

2016.04.18. 09:35

Kiránduláson frissítették ismereteiket a méhészek

Dunaújváros/Nagykarácsony - Dunaújváros és környékének méhészeiből álló klub tagjai igen érdekes, szakmailag értékes útra indultak a közelmúltban.

Horváth László

A pörbölyi kirándulás résztvevői gazdag tapasztalatokkal tértek haza. A kép bal szélén, elöl a házigazda Vadas Gábor

A Magyar Méhészeti Nemzeti Programon keresztül évente kétszer van lehetőségük bemutató méhészeteket meglátogatni. Az idei első alkalommal a Tolna megyei Pörbölyre utaztak, ahol a Bajai Méhész Egyesület munkájával ismerkedtek meg. Régi és új szakmai fogások bőséges ismeretanyagával tértek haza. A kirándulásról Papp László klubvezető tájékoztatta lapunkat:

- A bajai kollégák bemutató méhészetében először a méhészmúzeumot tekintettük meg. A szakemberek számára ezek a kiállítások igen nagy jelentőségűek, hiszen olyan ősi mesterfogásokat láthattunk, melyeket a mai időkben sem lehet lecserélni. Ezen kívül jó volt visszanézni a tradicionális eszközökre, technikákra, mint például a kasos méhészkedésre. Magyarországon már nincs kasos módszer, de azért egy-egy család hobbiból foglalkozik vele. Mi méhészek úgy tartjuk, ez a szakma csúcsa. Természetesen nemcsak a régmúlt értékeit ismerhettük meg, hanem az új módszerekről, berendezésekről is bemutatót láthattunk. A vendéglátás pedig olyan magas színvonalat képviselt, ami méltán teszi híressé a bajai méhészek tevékenységét. Természetesen a szakmai látnivalók mellett mód nyílott a Pörbölyi Ökotúrisztikai Központ megismerésére is, így nagyon eredményes útról térhettünk haza.

A tavaszi virágzás idején aktuális témáról, a méhcsípések elkerüléséről is beszélgettünk. A méhész szakember felhívta a figyelmet, hogy a természetjárás, kirándulás esetén feltétlenül kerüljük a táblákkal jelzett mézelő területeket, kaptárakat, hiszen a megelőzés a legjobb védekezés! Ha mégsem sikerül az útvonalat módosítani, akkor nagy figyelemmel a kaptárak háta mögött haladjunk, hogy véletlenül se kerüljenek a rovarok röppályájába! Támadás esetén ne szaladjunk és ne csapdossunk. Keressünk egy sűrű bokrot a közelben és bújjunk be. A fejünket mindenképpen rejtsük el, és maradjunk mozdulatlan. Általában abbahagyják a támadást - tanácsolta a szakember.





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!