Nagykarácsony

2014.06.11. 19:16

Jung Gáspár hatvan éve vette át tanári diplomáját

Nagykarácsony - Bátaszéken született, innen indult útja, amelynek végső állomása a Vörösmarty Mihály Általános iskola lett, majd 1992-ben itt kezdte meg nyugdíjas éveit, azóta is aktív közösségi ember: Jung Gáspár.

Rankasz Brigitta

A családi ház kapuja nyitva, csengő nincs, a járda mellett búzavirág és borostyán kíséri be a járókelőt otthonukba, ahol sokan megfordulnak a mai napig, mert Gazsi bácsi és felesége, Babi néni szeretetteljes vendéglátók, igazi közösségi emberek.

Jung Gáspár Bátaszékről, a Garay Gimnáziumba került Szekszárdra, ahol tanára inspirálta a pedagógus pályára. Pécs volt a következő megállója életének, matematika-fizika szakos tanérként diplomázott, majd később megszerezte a műszaki szakot is. Sokoldalú ember, a fizika és matematika realitásai mellett zenél, de jól bánik a fát szelídítő eszközökkel is.

Kanyargós utat tett meg Bátaszéktől Nagykarácsony-ig. Tanárként Rácalmáson kezdett, ott ismerte meg életeb párját, Perlgrund Johannát, akivel 1956. július elsején templomban akkor elég szokatlanul tizenkét koszorús lánnyal, s nagy násznéppel keltek egybe, majd két év múlva megszületett Jenő fiuk.

Az emlékek sora könnyeket csal a szemükbe, az élmények sorakoznak, mint mindig most csupa jó dolgot hallok az életükről, a nehéz időszakok pillanatokként elszaladtak mindig, mondják.

Dunaújvárosban és a környékén a mai napig sokan ismerik és szeretik őket, 1970-től ugyanis szakfelügyelőként segítette kollégáit Gazsi bácsi, először Dunaújvárosban, majd a járásban. 1975-ben Nagykarácsonyon a Vörösmarty Mihály Általános Iskolában igazgatói tisztet vállalt, s hálásan emlékszik kedves kollégájára, és helyettesére Nyuli Ferencre, akivel 1992-ig, nyugdíjas évei kezdetéig, nagyon jó összhangban igazgatták az intézményt.

Nagyon sok szép eredményt ért el diákjaival több területen is. Megyei matematika, fizika versenyeket nyertek, focistái pedig 1979-ben Szegeden, az akkori úttörő olimpiáról hozták el a nagypályás aranyérmet! Számos elismerést és díjat kapott, ennek koronája volt a Németh László-díj. De neki nem ezek okoznak igazi örömet. Sokkal inkább tanítványai, akik között neves meteorológus, tanár, mérnök és több ismert személyiség is van. Velük Gazsi bácsi szerettette meg a matematikát. De emberségét sem felejtették el. Nagy megtiszteltetésnek érezte az Év tanára címet Előszálláson is, ahol már nyugdíjasként egy kollégát betegsége idején helyettesített. A gyermekek szavazatai alapján kapta meg a címet, ez számára az egyik legnagyobb elismerés most is.

Nyugdíjas éveiket együtt kezdték meg, de azóta is közösségi emberek, bár mostanában ritkábban mozdulnak ki, régen minden rendezvényre elmentek az országba, ahol barátok, kollégák várták őket.

A pedagógus életében hatalmas kincs, ha a gyémánt diplomáját átveheti. Jung Gáspár hatvan éve indult útnak a pedagógiai pályáján, s aki ismeri tudja, hogy életfeladata valóban a nevelés volt, amelyből kitűnőre vizsgázott. A jeles alkalomból Scheier Zsolt polgármester és Szabóné Nyigrényi Judit Nagykarácsony jegyzője adta át neki a napokban otthonában a PTE gyémánt diplomáját.

Csak ami vagyok, az, hogy szépen éltem, / Igaztól, jótól, széptől sose féltem... - vallja ma is, nyolcvanhárom évesen, gyermeki derűjével Gazsi bácsi, s a szeme mosolyog.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!