Nagykarácsony

2014.11.12. 19:40

Nyáron dolgoznak, ősszel és télen tanulnak a méhészek

Nagykarácsony/Söjtör - A Dunaújváros és Vidéke Méhész Egyesület tagjai kihasználták az utolsó napsütéses októberi napokat.

Rankasz Brigitta

Most, hogy a kaptárak körüli munkák kis időt hagytak számukra közös programot szerveztek: körülnéztek, hogyan működnek hazánk más pontján a szorgos rovarok, s milyen technikákat használnak a méhészek.

Papp László az egyesület vezetője és felesége Király Valéria ismét ragyogó programot szervezett az összetartó közösségnek.

Hatvannyolcan indultak útnak egy bemutató méhészetbe, a Zala megyei Söjtörre, hogy Nátrán Attila szakmai titkait meglessék. A többgenerációs méhészet működésének kezdetei 1936-ra tehetők, amikor idősebb Nátrán János 30-40 kaptárral kezdett Attila, őstermelőként ma közel 350 méhcsaládot gondoz. A generációkon átöröklött munka gyümölcseként ma már államilag ellenőrzött anyanevelő telepük van, s az OMME által elfogadott bemutató méhészet címet is megkapták. Megtermelt termékeiket (méz, lépes méz, virágpor, propolisz, méhviasz) kiszerelve közvetlenül a fogyasztóknak értékesítik.

Hatvannyolcan indultak útnak egy bemutató méhészetbe, a Zala megyei Söjtörre, hogy egy mintaméhészet szakmai titkait meglessék

A kirándulás izgalmas programmal folytatódott Szlovéniában, egy apiterápiás központ működését láthatták. A méhek által előállított anyagokkal történő gyógyítás ősi eredetű, mondhatni egyidős az emberiséggel, s ma ismét a reneszánszát éli. A mézet, méhpempőt vagy éppen a méhmérget a mai napig használjuk gyógyító célokra. Ez az ősi, népi gyógymód végigkísérheti életünket a gyermekkortól egészen a késő öregségig.

A hosszú túra végállomása a Dobronak volt, a többségében magyarok által lakott falu a Muravidék középső részén fekszik, s itt található Közép-Európa egyik legnagyobb orchidea kertészete és trópusi kertje. Az amszterdami virágkiállításon aranyérmet nyert kertészet látványa lenyűgözte a Dunaújváros környéki méhészcsapatot, a harmincezer négyzetméteres üvegházban, a virágba borult növények sokaságát látva megértették az orchidearajongók csodálatát a növény iránt. Így a hosszú utazás fel sem tűnt, hiszen a jól szervezett program egyik ámulatból a másikba ejtette a kiránduló csapatot.

Papp László vallja, a méhész nyáron dolgozik, télen tanul, így aztán folytatódik az izgalmas programok sokasága az MMK ban Dunaújvárosban, mert egész március végéig itt tartják téli foglalkozásaikat, s talán a jövő nyári találkozón már mézbor is kerül az asztalra.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!