Nagykarácsony

2015.06.29. 15:04

Nagykarácsonyban mutatták be a CSOK-ot

Nagykarácsony - Egy nagykarácsonyi fiatal pár az elsők között veheti igénybe házvásárláshoz a Családok Otthonteremtési Támogatását. Példájukon keresztül ajánlotta Novák Katalin a CSOK-ot minden gyermeket tervező és kicsit nevelő szülő figyelmébe.

Körmendi Erzsébet

Az érdeklődés középpontjába került a magyar Mikulásfalu hétfő délben: Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár személyesen látogatott el Halász Istvánékhoz, akik az elsők között igényelték az országban Családok Otthonteremtési Kedvezményét. Az úgynevezett szocpolt felváltó támogatás egyszerűen és hatékonyan segítheti a lakáshozjutását, házvásárlását azoknak, akik gyermekvállalást terveznek, vagy gyermeket nevelnek.

- Túlzás nélkül állíthatom, az elmúlt évek legjobb otthonteremtési programja kezdődik el július elsején. A CSOK valós segítséget jelent az ingatlanvásároláshoz azoknak, akik rendelkeznek valamennyi önerővel, de még kell egy kis plusz a vágyott lakás megszerzéséhez - mondta Novák Katalin.

Halászné Czeiner Judit és férje, Halász István megmutatta kisfiukat, Leventét is Novák Katalin államtitkárnak
Fotó: Zsedrovits Enikő

Novák Katalin államtitkár elmondta a bemutatón, hogy a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) július elsejétől igényelhető, viszont igényelhető visszamenőleg a három hónapon belül megkötött adásvételi szerződésekre is. Azok is igénybe vehetik, akik vállalják, hogy négy éven belül egy, nyolc éven belül pedig kettő gyermekkel gyarapítják a családjukat. Az összeg 500 ezer forinttól 3 millió 250 ezer forintig terjed a támogatás. A gyermekszámtól, az ingatlan méreteitól és az energiahatékonysági fokától függ, hogy az igénylő házaspár ténylegesen mekkora összegre jogosult. Nagyobb és jobb energetikai paraméterekkel rendelkező házra, kettő, három és több gyermekre természetesen nagyobb CSOK jár. Újdonság az eddigi szocpolhoz képest, hogy már nemcsak új lakáshoz, házhoz, hanem használthoz is kérhetik. Sőt, akár a családi ház tetőterének beépítéséhez, felújításhoz, bővítéshez is igényelhető az új fajta támogatás. Kedvező továbbá, hogy ha a szülőknek már van két gyermekük, és nagyobb lakásba szeretnének költözni, akkor is kérhetik a gyermekeikre a Családok Otthonteremtési Kedvezményét.

A kormány négymilliárd forint plusz forrást tervezett be az idei költségvetésbe, viszont a keretösszeget az igények szerint alakítják majd, ha túl nagy lesz az érdeklődés – hangsúlyozta az államtitkár.

Halászné Czeiner Judit elmondta, hogy örül annak, hogy a CSOK segítségével új otthont adhatnak a kisfiúknak, Leventének. A fiatal pár jelenleg a férj édesanyjánál lakik a másfél éves gyermekkel. A szülői háztól nem messze vásároltak maguknak egy szép kis házat – a szerződést már aláírták, remélik, hamarosan költözhetnek.

Müller Miklós elmondta azt is, hogy falu nagyon elöregedett az elmúlt évtizedekben, és sok az eladó ingatlan, olcsón. Szerinte: – Ha két gyermeket vállal a pár, akkor az állam egy karácsonyi háznak majdnem az ötödét állja, ami óriási segítség azoknak a fiataloknak, akiknél minden fillérnek megvan a helye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!