Nagykarácsony

2014.04.23. 11:50

Közösen a vadkár ellen

Hamar földbe kerültek a tavaszi vetésű növények magjai, vadásznak, gazdának egyaránt nehézséget okoznak vaddisznók okozta vadkárok. A legnagyobb veszélynek azok a kukoricavetések vannak kitéve melyeknek a közelében erdő, nád vagy repce van.

Rankasz Brigitta

A Karácsony Vadásztársaságnak Fejér megye déli részén található a közel hatezer hektáros területe, a Sárbogárd, Dunaújváros és Dunaföldvár által határolt háromszögben. A társaság 1992 óta működik ebben a formában. A társaság vadászai jó gazdái a területnek, ám sajnos az örömükbe mostanában sokszor üröm is kerül, mert sok jelzést kapnak a gazdáktól, hogy a vetést a vaddisznók kitúrták. Farkas Mihály vadászmesternek nincs könnyű dolga – erről beszélgetünk.

Győrki Andrea mutatja a határban lévő szántóföldön, hogy a vaddisznók milyen komoly károkat okoznak a gazdáknak, a túrásaik nagyon jól látható a fotón is. A vadakat kedvelik az emberek, ám a károkozásokat meg kell előzni, amennyire lehet (Fotó: Rankasz Brigitta)

– Sajnos a gazdák néha a vadászokat okolják, pedig ez bizony legalább olyan csapás a vadgazdának, mint a földdel gazdálkodónak. Az elmúlt vadászati évben, az alacsony vaddisznó átvételi áraknak köszönhetően, a lőtt vaddisznóból származó bevétel mindösszesen száznyolcvanezer forint volt, míg a vaddisznó által okozott kárért kifizetett összeg meghaladta a hétszázötvenezer forintot. Az utóbbi néhány évben elszaporodó vaddisznók jelenlétére sajnos számítani kell. Mivel jelenleg még váltó vadként tekintünk rájuk, így az egyszer kitúrt kukoricaföldet gyors pótlással még megmenthetjük. Kicsi rá az esély, hogy az állat még egyszer ugyanoda megy túrni. – mondja a vadászmester, majd a jogszabályokkal folytatja:

– A törvény a vadászatra jogosultak és a gazdálkodók kötelezettségeit egyaránt szabályozza. A mi faladatunk gondoskodni a vad elriasztásáról, a föld használójának értesítéséről, ami egy nem egyszerű feladat, mert sokszor a szomszédos gazdák sem ismerik egymást. Vadkárelhárító vadászatról is mi gondoskodunk, és a földhasználó engedélyével vadkárelhárító berendezéseket telepíthetünk.

A vadászok és a gazdálkodók kapcsolatáról azt mondja:

– Szerencsére ez jól működik, ezért kérem most is, keressenek a gazdák, hogy közösen orvosoljuk a gondokat, hiszen csak a mi területünkön több mint 1216 különböző helyrajzi számú területen folytatnak mezőgazdasági termelést. A föld használóját és minket a törvény szerint egyaránt terhel kármegelőzési kötelezettség, melyet fele-fele arányban kell viselnünk, tehát inkább a megelőzésben igyekezzünk hatékonynak lenni – tájékoztat Farkas Mihály.

A vadkárok felmérésénél az év e szakaszában csak a túrással keletkezett kár területnagyságát tudják regisztrálni egy előzetes vadkárfelmérési jegyzőkönyvben, mivel a termés nagyságát még nem tudják. A vaddisznó túrása után várható a napraforgóvetésekben a mezei nyúl és az őz rágáskára. A vadászmester bizakodó, tudja, idén is kölcsönösen jó együttműködésre számíthat a gazdák és a vadászok részéről a védekezésben. Természetesen a törvényi rendelkezések betartása mindkét fél számára kötelező feltétel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!