Nagykarácsony

2014.05.07. 17:20

Pezsgőért a májusfára

Nagykarácsony - Az első májusi zápor sem mosta el a falu majálisát, amelyen a hagyományok jegyében a falu májusfáját is felállították.

Rankasz Brigitta

Viga Lajos a győztes 15 másodperc alatt hozta le a pezsgőt a falu májusfájáról...

A faluba érkezve örömmel láttam, hogy gyermekkorom szokását, a májusfa állítás hagyományát még őrzik az ott élők. Bizony régen alig vártuk, hogy lássuk, kinek mekkora szalagos, színes májusfát állítottak a fiúk, s találgattuk vajon ki lehetett. Most is sok kapufélfa mellé kötöttek a tavasz jelképéből, így kedveskedtek az ottani lányoknak.

A település önkormányzata is ezzel a szokással nyitotta május elsejét. Szikrázó napsütés, közel kétszáz ember, és ragyogó hangulat ez jellemezte a gyülekezőket, akik közösen állították fel az ünnep szimbólumát a karcsú, közel tíz méteres, szalagokkal feldíszített nyárfát. Természetesen a két üveg pezsgő is rákerült, bár valahogy az egyik már idő előtt a focipálya füvén landolt.

Akadt program bőven! A kicsik ugráló várban, csúszdán játszottak, amelyet Szabó Attila ajánlott fel a családok legnagyobb örömére. A nagyobbak kispályás focin mérték össze tudásukat. Minden korosztály vetélkedett kötélhúzásban, zsákban futásban, talicskatolásban, sörpörgőben. Természetesen a bográcsban marhapörkölt fődögélt lassan, s a közös ebéd után folytatódott a hangulatos vigasság. Délután pedig a férfiak kaptak soha vissza nem térő lehetőséget a májfán lévő pezsgő megszerzésre, amellyel gyorsaságukat, találékonyságukat is bizonyíthatták. Viga Lajos volt a legügyesebb közülük, mindössze 15 másodperc kellet neki a feladat végrehajtásához. A pezsgőn kívül a közönség hatalmas tapsát is kiérdemelte.

Ezután a programok folytatódtak délután öt óráig, míg az első májusi zápor véget nem vetett a szabadtéri mulatságnak. De a nagykarácsonyiak még ezt sem bánták, a sörsátor alatt még sokan maradtak.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!