Nagykarácsony

2014.01.15. 18:35

Télen a vadakkal

Nagykarácsony - A téli időszakban különösen fontos a vadállomány etetése, hiszen az állatok nehezen találnak eleséget. Farkas Mihály minap az előszállási területek etetőinek feltöltése közben beszélgettünk vadakról, vadászokról.

Rankasz Brigitta

Fejér megye déli részén található a társaságuk közel hatezer hektáros területe a Sárbogárd, Dunaújváros és Dunaföldvár által határolt háromszögben. A társaság 1992 november 20-án alakult, Farkas Mihály hivatásos vadász, aki szinte minden rezdülését ismeri területükön a vadnak. Minden területnek speciális a faunája, itt őzbakra, vaddisznóra, gerlére, fácánra és mezei nyúlra, valamint vízi madarakra érdemes a leginkább vadvadászni. Természetesen kiemelt szerepet kap a vadkárelhárítás is, mondja a vadászmester.

Az egyesület tagjainak régi vágya volt egy vadászház, ez 2001-ben teljesült Nagykarácsonyon. Kiemelt szerepe volt ennek létrejöttében Kósa Ferenc jelenlegi elnöknek, és Scheier Zsolt akkori vadász mesternek. Az épület Nagykarácsonyban azóta a társasvadászatok gyülekező helye, de itt fogadják vendégeiket is. A vásárlás után azóta is sok társadalmi munkával újítják az épületet, csinosítják környezetét.

Tagságuk létszáma jelenleg 21 fő, de a tavalyi évben 284-en fordultak meg a területen, amely nagyon szép részekkel büszkélkedhet. Több településről is vannak visszajáró vendégeik, egyre több hölgy választja ezt az elhivatottsággal járó életmódot.

Az utóbbi időben kevesebb a fácán, ezért évente 2500-at bocsátanak ki a természetes állomány pótlására.

Farkas Mihály vadászmester ismeri a vadak szinte minden rezdülését a területükön  (Fotó: Rankasz Brigitta)

Farkas Mihály azt mondja fontos, hogy tudjuk és betartsuk a vadászat írott és íratlan szabályait. Mindenek előtt azt, hogy a természet a vad számára élőhely, az ember számára pedig életfeltétel. A vadászati erkölcs alapja tehát a természetért érzett általános felelősség. A természetszeretet ma aktivitást, cselekvő részvételt feltételez. Éppen ezért komoly etikai kódexe van ennek a tevékenységnek. Az igazi vadász nem csak szereti és csodálja, de ismeri is a természetet. Ismeri és betartja a természet- és környezetvédelmi előírásokat, törvényeket és rendeleteket. Ismeri és védi a védelem alatt álló állatokat és növényeket.

Erre nevelik a fiatalokat is, több közös rendezvényük volt már a helyi általános iskolával. Szívesen vállalnak partnerséget más intézményekkel is, mert a környezeti nevelést is szívügyüknek tekintik.

A Karácsony Vadásztársaság Nagykarácsonyon jó gazdája területének, vendégszerető emberek tagjai, s mindent megtesznek annak érdekében, hogy ez továbbra is így legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!