Nagykarácsony

2014.11.21. 17:20

Valóra vált a Mikulás-mese

Nagykarácsony - Egy mese válik valóra mostantól számítva öt héten keresztül Nagykarácsonyban. Mikulásfalva kitárta kapuit, a Magyar Mikulás várja a gyerekeket, szülőket.

Körmendi Erzsébet

Müller Miklós polgármester ünnepélyes keretek között átadta Mikulásfalva kulcsait a Magyar Mikulásnak péntek délelőtt, a hivatalos programnak tanúi voltak a mesevilág szakértői, a gyermek. Ezzel kezdetét vette a tizenkilencedik Mikulás Fesztivál Nagykarácsonyban, ahol mostantól karácsonyig öt héten keresztül több helyszínen is programok sokasága várja a családokat, óvodás és diákcsoportokat. A kínálatban ezúttal is vannak új elemek és az elmúlt évtizedekben begyakorolt, népszerű tételek.

A legnagyobb csoda viszont nem más idén is a gyermekek számára, mint a Mikulással való találkozás. A híres dolgozószoba varázslatos tárgyai, a messzelátó távcső, a nagykönyv, a szekrényben összekötegelt több mint nyolcvanezer levél...

A Mikulásház ünnepélyes megnyitása után a gyerekek birtokba vették a mesebirodalmat és a játszóházat. A média képviselőit pedig Tibenszky Moni Lisa rendezvényigazgató köszöntötte a sajtótájékoztatón, ahol emondta egyebek mellett hogy naponta ötvenen dolgoznak Mikulásfalván azért, hogy a vendégek öröme felhőtlen és a lehető legteljesebb legyen. Az újdonságok közül kiemelte a Diafilm Pajtát, ahol lelassítják kicsit a digitalizáció pörgését, szalmabálán ücsörögve tekerik a diavetítőt, semmi online, helyette peregnek a képeken az Öreg néne őzikéje, a Hüvelyk Matyi, vagy éppen a Holle anyó filmkockái, és hallgatják a mesét... Hasonlóan élvezetes a pajta melletti Móra Mesesarok, ahol vidám, színes gyermekbútorok között találkozhatnak a gyerekek kedvenc mesehőseikkel, Kisvakonddal, Siccel, a csintalan macskával, a meseolvasást akár bábozás vagy rögtönzött meseolvasás is követheti.

A nagykarácsonyi mesebirodalom varázslatos hely - megtapasztaltuk - kicsiket és nagyokat egyaránt a Mikulás legendás és csodálatos világába repít. A látogatók az udvaron találkozhatnak a mini állatkert lakóival, illetve az Ajándékládikákban más gyerekek által elrejtett játékokra bukkanhatnak, a Jóság Kútja pedig azokat várja, akiknek vannak eltitkolt csínytevéseik. A Játszóházban kézműves foglalkozások és népi játékok segítenek az ünnepi hangulatra való készülődésben. Az adventi hétvégéken vásár, színpadi program, koncertek, bábjátékok színesítik a palettát. továbbá egészen karácsonyig megnézhetik a játszóházba látogatók Mini Magyarország Makettpark legnépszerűbb épületét, a kecskeméti Cifrapalota kicsinyített mását.

Angyal Emőke a Falusi Élet Kertjébe invitált mindenkit, ahol a vidéki élet hétköznapjaiból, hagyományaiból és ízeiből kaphatnak kóstolót a vendégek. A megnyitón résztvett dr. Pásztor László, a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének osztályvezető főorvosa, aki a 4. évei sikeres együttműködésről, az Óvodai Dohányzás Megelőzési Programról szólt: már 30 füstmentes óvoda van, amelynek egyetlen dolgozója sem dohányzik. Az óvodások, az óvónők mellett a szülők is jól fogadják a programot, amely a gyerekek által hatással van a szülők szokásaira is.

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke, Székely Hajnalka örömmel fogadta a Mikulásfalva jótékonysági felajánlását: a nagycsaládosok féláron vásárolhatják meg a belépőjegyet az első hétvégén november 23-án amikor nagycsaládos napot rendeznek az Országos Mikulás Fesztivál részeként.

Ki más kezdhetné a karácsonyi jótékonykodást, mint a Mikulás. Ennek szellemében Mikulásfalva is csatlakozott a Baptista Szeretetszolgálat apró ajándékokkal megtöltött úgynevezett Cipősdoboz-adomány akciójához. Szenczy Sándor baptista lelkipásztor, alapítványi vezető jelenlétében holnap fél háromkor feltárul az óriási ajándékos doboz Nagykarácsonyban. Ettől kezdve a Mikulás is gyűjti a Cipősdoboz felajánlásokat.



Vágner Tiborné

– Fehérvárcsurgó Eszterlánc óvodájában az élménypedagógia eszközeivel dolgozunk. A Mikulás-látogatás illeszkedik a programunkba, közvetlen élményt nyújt a gyerekeknek. Hisznek a Mikulásban, a találkozás még teljesebbé teszi a karácsonyvárás varázslatos időszakát.

Papp Tünde és fia Patrik

– Messziről, a bács-kiskun megyei Felsőszentivánról érkeztünk. Jó nagy utat tettünk meg, de megérte, mert kiváló lehetőség ez a szülőknek arra, hogy mesevilágot mutassanak a gyermeküknek. Patrik nagyon kíváncsi a Mikulásra, de egy kicsit meg van szeppenve.

Győrfi Sára

– Otthon már találkoztam a Mikulással, nem is egyszer, és kaptam tőle csomagot, mert mindig jó voltam. Székesfehérvárról jöttünk, a Szivárvány oviba járok. Ajándékot is hoztam, egy éneket. Mikulás, Mikulás, kedves Mikulás... – és énekeli bátran, több verszakon át.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!