Nagyvenyim

2015.03.10. 19:15

Divat és környezet

Nagyvenyim - Divat és természetvédelem. Talán sokan meglepődnek a furcsa párosításon, pedig nem is olyan messze áll egymástól a két fogalom.

Horváth László

A (jó) példát ezúttal a Réthy Fashion szolgáltatta. Az elmúlt hétvégén a nagyvenyimi nőnapi programok keretében újrahasznosított farmeranyagokból készült gyermekruha modelleket láthattunk. Az iskola tornatermében kialakított kifutón nagy sikerrel szereplő diákok nemcsak a rájuk igazított ruhákat viselték felnőttes komolysággal, de az alapanyaggyűjtésből is aktívan kivették részüket.

Miért is fontos ez? A rendezvény megnyitóján maga a tervező Réthy Éva beszélt a természetvédelem és a divat összefüggéseiről:

- A cél a használt farmerek szemétre kerülésének megelőzése, újrahasznosítása és a termékdivat elterjedése. A világ négymilliárdos farmertermésének legyártása őrületes mennyiségű vizet szennyez. Egy kilónyi anyag elkészítéséhez, vagy egy nadrághoz hét-tízezer liter vízre, fél kilónyi vegyszerre és tetemes mennyiségű energiára van szükség! Az általános technológiában hétszer festik a vásznat, mire eléri a kívánt árnyalatot. Tehát nagyon nem mindegy, mennyire szennyezi a divat a környezetet.

A mi cégünk megpróbál olyan újrahasznosított farmeranyagokból divatos darabokat készíteni, amelyeken nem látszik, hogy hulladékból varrták. Az először csak női kollekciónak induló elképzelés mára férfi és gyermek divattal egészült ki. A ruhák varrása mellett nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatos szemlélet követésére, tanítására. A szombati rendezvényen olyan gyerekek viselték ruháinkat, akik maguk is élen jártak az előzőleg meghirdetett farmeranyag-gyűjtésben. Gyakorlatilag a mai fashion bemutató kettős célt szolgált. A szépérzék fejlesztése mellett a Föld vízkészletének megóvása is szerepet kapott - mondta el kérdésünkre a Réthy divat alapkoncepcióját a tervező.

A szombat délutáni események ezzel nem fejeződtek be. A diákok produkciója után felnőtteknek nyílt lehetőség smink és öltözködési tanácsok kipróbálására a gyerekek jó példáját követve remélhetőleg legalább ugyanolyan környezettudatosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!