Nagyvenyim

2015.04.12. 17:38

Egészség napi szűrés Venyimen

Nagyvenyim - A szombati egészségnapon ismeretterjesztő előadások, praktikus tanácsok és műszeres vizsgálatok várták az érdeklődőket. A nap végére száznál is többen voltak kíváncsiak arra, milyen az egészségi állapotuk.

Horváth László

Évente kétszer rendezik meg a Nagyvenyimi egészség-napi programot, amelyen délután 15-18 óráig lehetett részt venni. A meghirdetett eseményen előadásokat hallgathattunk a mindenki által gyakran feltett kérdésekről: mit tegyek laborvizsgálat előtt, hogyan használjuk a kontaktlencsénket, mik lehetnek a betegségek hátterének lelki okai? A kerti munka valóban elég a gerincünk karbantartásához? Végezetül pedig a méhnyakrákszűrés védőnők által végezhető vizsgálatairól kaphattunk információt. A megjelentek között többen először vettek részt ilyen szűrésen. Volt, aki háziorvosa unszolására jött el, de nem bánta meg. Az előadások szünetében dr. Zseli József körzeti orvost a rendezvény egyik házigazdáját kérdeztük:

- Sokan félnek megtudni, milyen betegségük van, vagy milyen kór van kialakulóban. Inkább elbújnak a probléma elől. A rossz hír számukra: előbb-utóbb úgyis panaszt okoz! Tapasztalatom szerint érdemes a szűrésekre eljönni, mert rengeteg hasznos információval lesz gazdagabb orvos és páciens egyaránt. A betegségek korai felismerése, kezelése nagyban növeli a gyógyulásunk esélyeit, és ezt szeretnénk az akciónkkal tudatosítani. Nehéz az embereket beterelni az ilyen rendezvényekre, de a csontsűrűség mérésének lehetősége most megmozdította a népet. A Nagyvenyimért Alapítványnak és a művelődési háznak köszönhetően sikerült egy komoly értéket képviselő vizsgálatot beiktatni a szűrőprogramba. A program többi része sem elhanyagolható, hiszen a vércukorméréssel, a BMI állapot felméréssel és az ismeretterjesztő előadásokkal rengeteg információt nyerhetünk nemcsak mi orvosok, hanem a szűrésen résztvevők is. A program után sem szűnik meg a kapcsolat a megjelentekkel, mert rendelésre hozzák az itt kapott cédulákat az emberek - foglalta össze a programot dr. Zseli József háziorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!