Nagyvenyim

2015.06.07. 13:41

Hétvégi ajándékként Teleki Gergő adott zongorakoncertet Nagyveminyem

Gyémántdiplomát és energetikai fejlesztést ünnepeltek a nemzetközi hírű tehetség játékával.

Horváth László

Zsúfolásig megtelt a komolyzene kedvelőivel Nagyvenyim önkormányzatának díszterme pénteken délután. A jelentős érdeklődés oka ezúttal egy különleges zenei csemege: Teleki Gergő zongoraművész játszott a zenebarát közönségnek. A koncert egyben ajándék műsor Nagyvenyim két gyémánt diplomás pedagógusának, valamint zárása a nemrég befejezett önkormányzati energetikai pályázatnak.

Vidéken élő, komoly zenét szerető embereknek ritkán adódik alkalma nívós koncertre jegyet váltani. Éppen ezért különleges ünnepi eseménynek is nevezhetjük a múlt hét pénteken megrendezett Teleki Gergő koncertet.

A négyéves korától csodagyerekként számon tartott őstehetség, Teleki Gergő számos országos és nemzetközi versenyen vett részt, kimagasló eredménnyel.

Teleki Gergő kedves személyisége, majd virtuóz játéka elvarázsolta a nagyvenyimi közönséget (Fotó: Horváth László)

A teljesség igénye nélkül sorolhatjuk: zongorázott Balassagyarmaton, Nagyszebenben, Ingolstadtban, Kitzingenben, Encshedenben, Pécsen, Rómában, Bécsben. Hírneve és kiváló játéka, előadásmódja Európán túl sem ismeretlen. A Kínai Nemzetközi Rádió meghívására Szecsuanba látogatott.

A zongoraművész nagyvenyimi koncert alkalmával mondta el lapunknak:

- Januárban a baracsi koncerten vetődött fel az itteni fellépés igénye. Nagyobb részt Liszt, Chopin és Rachmaninov műveket hallhat a közönség. Az előadást nagy kedvvel színesítem a darabok előtti ismertetővel, hiszen az embereket érdekli a művészek élete, az alkotások körülménye. A mai klasszikusok a falvakba nagyon nehezen jutnak el. Zongorázni mindenhol lehet és kell is, vallotta Szvjatoszlav Richter a múlt század nagy virtuóza, és magam szintén ezzel azonosulok. Kedvencem Mozart, a családi élete miatt, de lelkivilágomhoz, a belsőmhöz és a fülemhez mégis Bartók hangzásvilága, vagy Scriabin kifejezésmódjai állnak közel.

Arra a kérdésre, hogy a későbbiekben miként találkozhatunk Teleki Gergővel, elmondta:

- A koncertezések mellett egy új kitörési pontként a zeneszerzés felé is tekingetek. Saját világom hangulatát mutatnám meg a zene nyelvén. Bízom benne, ezt sokak érdeklődésre tehetem!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!