Nagyvenyim

2015.11.24. 14:51

Jótékonysági bál a venyimiek és barátaik adakozó kedvéből

Nagyvenyim – A falu lakói már beljebb vannak legalább három millió forinttal, ami a közösségi ház építését illeti.

Horváth László

Több mint hárommillió forintot gyűjtött össze a község a múlt pénteki jótékonysági bálon az új közösségi ház felépítésének javára! Első próbálkozásra nem hogy nem rossz, hanem kifejezetten kiváló eredmény!

Igaz ugyan, hogy olyan, az áttekintő rajzok szerint kifejezetten látványos építmény, mint amilyennek közösségi házukat szeretnék a venyimiek, laza becslések szerint sok tízmillió forintba kerülhet, de az a hárommillió így is tekintélyes összeg. Különösen, hogy Vargáné Kaiser Katalin, Nagyvenyim polgármestere szerint ha minden jól megy, akkor az utolsó átutalások után még a négymillió forintot is elérheti a tiszta bevétel!

Ennél, vagyis a venyimiek és barátaik adakozókészségénél már csak az lehet a jobb hír, amiért egyáltalán szükség van a közösségi házra. Amely magában foglalna első lépésként egy könyvtárat, majd második ütemben a szociális alaplétesítményeknek helyet adó épületszárnyat.

A könyvtár ugyanis eddig az általános iskolában működött. Csakhogy a nyáron kiderült, hogy a gyereklétszám növekedése miatt sürgősen fel kell szabadítani két osztálytermet: amelyek helyén addig a könyvtár terült el.

A statisztikák szerint 2011-ben 207 általános iskolás tanult Nagyvenyimen. Az idén viszont már 281 kisdiák koptatja a padokat, reméljük, nem hiába.

A jelenség oka egyrészt az, hogy sok nagyvenyimi szülő már nem Dunaújvárosban iskoláztatja be gyermekét, hanem a falu iskolájába viszi – másrészt az, hogy a környező településekről is egyre többen íratják be Venyimre a gyereküket.

Mindkettő mögött egyértelműen ott kell lennie a nagyvenyimi Kossuth Lajos Általános Iskola elismertségének – különben nincs hatalom, ami a szülőket szokásaik megváltoztatására bírhatná. Az elismertség pedig egy iskola esetében mi másból, mint a teljesítmény növekedéséből, az oktatási eredmények javulásából fakadhat. Elismerésünk! Bár még több tanterem kellene majd...

A könyvtárat tehát kiköltöztették az általános iskola épületéből, már megnyílt a szükséges két új osztály. A kötetgyűjtemény pedig ideiglenesen (mármint az új könyvtárat is magában foglaló közösségi ház első szárnyának megépítésének idejéig) egy üresen álló áruházban kapott helyet.

Az új épület pedig az elképzelések a benzinkút mögötti szabad területen állana. Kétszintes: földszintből és beépített tetőtérből álló helyen helyeznék el a könyvespolcokat, számítógépeket és az olvasótermet. Az épület hagyományos, falazott rendszerű lenne, monolit vasbeton alapokkal, vázkerámia falazattal és vasbeton pillérekkel, monolit vasbeton födémmel, fa tetőszerkezettel, cserépfedéssel. A beépített alapterület mintegy 217 négyzetméter.

A szociális szárnyat a falu pénzügyi lehetőségei szerint építenék a könyvtár már működő háza mellé.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!