Nagyvenyim

2015.08.11. 16:01

Már 10 éve túráznak a nagyvenyimi erdőjárók

Nagyvenyim - Jeles évfordulóhoz érkezett a nagyvenyimi Erdőjárók Klubja Természetbarát Egyesület. Kereken egy évtizedes fennállását ünnepli a szervezet.

Horváth László

Németh László elnök és Farkas Gyula vízitúra-vezető a tíz éves jubileumi kiállításon - szívesen fogadnak minden természetkedvelőt

Honnan indultak és hová érkeztek az erdőjárók - erről is beszélgettünk Németh László alapítóval a klub elnökével.

- A 2005. szeptember 7-én közel harminc fővel megalakuló Erdőjárók Klubja célul tűzte ki, hogy a természetjárás során észrevétlenül keltsék fel a résztvevőkben az igényt az egészséges életmód iránt - mondta el a klub megalakulásáról Németh László. - A túrázás mellett célként szerepelt a hazai, valamint a határainkon túl található természeti és kulturális értékeink bemutatása. Nem mellesleg fontos feladatként vállaltuk, hogy természetessé tegyük mindenki számára a szerepvállalást mindezek megőrzésében. A klub tagjai 2008 decemberétől Erdőjárók Klubja Természetbarát Egyesület néven folytatja közösségi tevékenységét. 2008-ban létrehoztuk a harminc kilométer hosszú, zöld sávval jelölt Nagyvenyim - Mélykút - Mezőfalva - Ménesmajor - Nagykarácsony túraútvonalat, és azóta minden évben megrendezzük a Mezőföldi Mikulás teljesítménytúrát, amely időközben évről évre egyre több indulóval országos elismertségre tett szert. Értékmegőrző törekvéseink megmutatkoznak a Szent Bernát Arborétum kertjének megújításában és gondozásában. Rendszeresen szervezünk saját tagjaink és külsős civilek bevonásával takarító, kertgondozó akciókat. Túráinkra nagyrészt Nagyvenyimről, Dunaújváros és környéki településekről érkeznek résztvevők, de találkozhatunk székesfehérvári, érdi, vagy budapesti természetjárókkal is. Sokszínű éves programunkban a hegyek, völgyek és a vizek szerelmesei egyaránt találnak kedvükre valót. Szakavatott vezetéssel állunk az érdeklődők rendelkezésére vázolta a lehetőségeket a klub elnöke.

Az elmúlt tíz év eseményeit, örömeit és nehézségeit bemutató kiállítás az elmúlt falunapi rendezvényen tárult a széles közönség elé, ahol a túrák képi emlékeinek felelevenítése mellett a tagokkal és a vezetőkkel is mód nyílt megismerkedni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!