Nagyvenyim

2017.01.25. 16:02

Szélesre tárt könyvtári ajtók - Egyre népszerűbb a nagyvenyimiek között

Nagyvenyim - Népszerű kulturális központ az új könyvtár. A nyitás óta megduplázódott az évente beiratkozók száma. Az új épületbe jobban odatalálnak a felnőttek is.

Horváth László

A tavaly augusztus 6-i falunapon adták át Nagyvenyim új közösségi pontját, a Palágyi József Művelődési Ház és Könyvtár épületét. A múlt évben még csak ismerkedtek, belakták az intézményt. Az idén már teljes szolgáltatással és számos kulturális programmal várják az olvasókat, betérőket. Debreczenyi Kálmánné könyvtárvezetővel beszélgettünk a házfoglalásról, valamint az idei tervekről.

Csanda Franciska és Debreczenyi Kálmán nagy érdeklődéssel válogat a könyvtári kínálatból. Franciska 13 éve olvasótag, és nagyon örül az új épületnek
Fotó: Horváth László

- A kevesebb gyereklétszám és a kényszermegoldás miatt 18 évig a Kossuth Lajos Általános Iskola adott otthont a könyvtárnak - elevenítette fel a régmúlt emlékeit a könyvtárvezető. Az idők során ez a helyzet megváltozott. Állami, önkormányzati, vállalkozói és sok magánemberi segítséggel közel negyven milliós értékű szép, új és modern épületbe költözhetett tavaly az intézmény. - A honfoglalással megújult a könyvállomány is, hiszen a pakolásnál már végeztünk egy előselejtezést, hogy az új környezetben a megszokott kulturális kínálat mellett a ma keresett írók, költők műveit is megtalálhassák az olvasók. A tágas helyiségeinkben - olvasórész, gyereksarok, galéria - sokkal komfortosabb szolgáltatást nyújthatunk. A falakon belül nemcsak a könyvek szerelmesei találják meg számításaikat, de különböző klubok, csoportos foglalkozások színesítik a ház programjait. Otthonra talált nálunk a kötő, a jóga, a boldogság klub, a szerető beszélgetések és még sorolhatnánk a rétegérdeklődésre számot tartó rendezvényeket. Nagy örömmel tapasztaltuk, hogy a nyitás óta kétszer annyian iratkoztak be, mint az azt megelőző éves időszakban. 2015-ben huszonöten, 2016 szeptemberétől decemberig harmincheten, az idén pedig már tizenöten töltötték ki a beiratkozási lapot. Külön érdekes jelenség, hogy az új olvasók nagy része felnőtt, amiből azt szűrtük le, jobban idetalál ez a korosztály. A terveinkben tovább szeretnénk erősíteni az olvasási kedvet, amelyhez az óvodai, iskolai csoportok látogatása, olvasási verseny és különböző korosztályok könyvtárhoz kapcsolható kulturális programjainak megszervezése szerepel az elképzeléseink között - tette hozzá.

Nagyvenyimen a Palágyi József Könyvtár és Művelődési Ház ebben az évben nagyon szélesre szeretné tárni a kapuit. Bár még csak most kezdték el az első olyan évet, mikor januártól indíthatják terveiket, máris rengeteg újításban gondolkodnak. Nem lehet kérdés - ide érdemes betérni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!