Nagyvenyim

2016.09.27. 17:35

Tíz éve hagyomány az aprók rendezvénye

Nagyvenyim - Szeptember 23-án, pénteken közel kétszázan, szülők, nevelők és gyerekek együtt szüreteltek a nagyvenyimi Nefelejcs Óvoda udvarán.

Horváth László

Az intézmény pedagógiai programjának egyik fő eleme a népi hagyományok, helyi szokások bemutatása, oktatása. A program nagyszerűsége azonban nem csak a pedagógiai elhatározásban rejlik, hanem abban a színes és gazdag tartalomban is, amellyel az elmúlt hétvégén kínálták a résztvevőket.

Nagy sikere volt az óvodások szüretén a hordógurítós játéknak, ahol Daru Vanessza is ügyeskedett Fotó: Horváth László

A nagyvenyimi óvodások szüreti napjáról Viziné Tibai Ildikó vezetőhelyettes tájékoztatott:

- Óvodánk nagy hangsúlyt helyez a népi hagyományok korai megismertetésére, hiszen a magyar kultúrát és szokáskört gyerekkorban lehet a leghatékonyabban átörökíteni. A szüreti tennivalók, események már a kicsik életében ismert mozzanatok. Nem utolsó sorban pedig maguk a gyerekek is tevékeny részesei lehetnek a szőlőszedésnek, a darálási előkészületeknek, a préselésnek, hogy csak néhányat ragadjunk ki a szüreti események sorából.

Szüreti mondókákkal, énekekkel készültek az óvodások a vendégek fogadására. Középen Viziné Tibai Ildikó

A program pénteken délelőtt a tavaly elballagott, most már elsős gyerekek érkezésével kezdődött. Szőlőszemezés mellett együttes kreatív foglalkozással és Györök Marika táncházával telt az idő. Délután a falu számára is nyitottá vált a rendezvény. Elsőként az óvodai csoportjaink szüreti szokásokhoz kapcsolódó dalos, táncos műsora fogadta a vendégeket, majd előadást tartottak a baracsi néptáncosok, és az óvodai nevelők alkalmi kórusa is. Nem lett volna teljes a nap, ha a szüreti hangulathoz illő játékos vetélkedők kimaradnak. Hordógurítás, diószedő verseny és egyéb ügyességi feladatok zárták a programot. Jövőre hasonlóan jó hangulatú közös hagyományápolást tervezünk.

Címkék#Nagyvenyim

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!