Nagyvenyim

2016.03.08. 15:19

Nagyvenyim területén talált régészeti leletekből nyílt kiállítás

Nagyvenyim - A polgármesteri hivatal dísztermében egy hónapon át ismerkedhetnek a helyi régészeti leleltekkel a történelem és a régmúlt iránt érdeklődők.

Horváth László

Nagyvenyim területén talált régészeti leletekből nyílt kiállítás március 7-én, hétfőn délután a községházán. Az ünnepélyes megnyitón közel negyven ember előtt Vargáné Kaiser Katalin, a település polgármestere és Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója mutatta be a kiállítást.

A nagyvenyimi homokbánya területéről 1972-ben egy III. századi éremlelet került elő. A lelőhely nem volt ismeretlen a régészek előtt, 1955-ben kora császárkori sírokat tárt fel itt Vágó Eszter régész. Az ezüstpénzek sajnos nem hiteles ásatás során kerültek napvilágra, megtalálásuk sokáig nem is volt ismert a régészek előtt.

Király Balázsné és Dolmány József nagy érdeklődéssel szemléli a kiállított tárgyakat

A kincsből jelenleg 1233 érmét őriz az Intercisa Múzeum, de minden bizonnyal több példány lehet még magánszemélyeknél - olvasható a tárlók leírásánál.

A kedden megnyílt kiállítás fő célja, hogy ne a múzeum pincéjében eldugva porosodjanak a leletek, hiszen a megtalálás helyszínén élő emberek tudják igazán értékelni. Farkas Lajos nyitóbeszédében kiemelte, hogy nagyvenyimi kiállítás az 5-6. alkalom az Intercisa Múzeum gondozásában, és az eddigi megnyitók történetében ezen a településen volt a legnagyobb érdeklődés.

A kiállított tárolókban letűnt korok helyi emlékeinek darabkáit helyezték el, köztük használati tárgyak, pénzérmék, ékszerek, csontok, ásatási felvételek láthatóak.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!