Női kézilabda

2015.08.28. 19:30

Ferling Bernadett búcsúja - A dunaújvárosi kézilabda egyik legnagyobb egyéniségének utolsó fellépése

Dunaújváros - Kiss Szilárd mesteredzőnek, a dunaújvárosi női kézilabdacsapata egykori vezetőjének nagyon igaza volt.

Gallai Péter

A 2-es számú mez visszavonult

Kiss Szilárd mesteredzőnek, a dunaújvárosi női kézilabdacsapata egykori vezetőjének nagyon igaza volt.

Ugyanis azt mondta Ferling Bernadett pályafutásának búcsúztatóján, hogy kevés olyan kézilabdázó létezik Magyarországon, akinek tiszteletére ennyi szakember, egykori játékostárs és ennyi szurkoló jelenik meg. Az ősz mesteren kívül itt volt természetesen Mátéfi Eszter játékostárs minőségben is, Zsiga Gyula, Pergel István, Imre Vilmos edzők és a volt szövetségi kapitány, Mocsai Lajos is.

Az egykori játékosok közül pedig megjelent, és mezt is húzott Takács Gabriella, Gáspár Gabriella, Balogh Bea, Siti Bea, Simics Judit, Németh Helga, Radulovics Bojana, Sávolt Erika, Oblisz Anita, Pálinger Katalin, Farkas Andrea, Pigniczki Krisztina, Kerner Krisztina, Bohus Bea. A játékot már nem vállalta Kocsis Böbe és Nagy Ivett. Nos, a régi klasszisok néhány mai kézilabdázóval kiegészülve két csapatot alkotva rózsaszín és kék mezben, rajta a 2-es szám és a FERLING felirat játszottak egymással kétszer tizenöt percet. Remek megoldások, humoros taktikai megoldások.

Radulovics Bojana és Szemenyei István, a két igazgató átadja a bekeretezett 2-es mezt. Több gazdája ennek a meznek nem lesz
Fotók: Ady Géza

A végeredmény mellékes, mert mindkét csapatban kézilabdázott az ünnepelt. Tehát Ferling Bernadett mindenképpen nyert. A jókedvet fokozta, hogy a mérkőzés végén már az edzők, Bába Mihály gyúró is beállt védekezni, a játékvezetők mindent megengedtek. A nagyok, az egykori bajnokok játékát természetesen a a műsor elején parkettára lépő utánpótláscsapatok tagjai is megtekintették György László edzővel együtt.

A Labda-Banda tagjai természetesen lerohanták Ferling Bernadettet. Minden apró gyerkőc egy szál virággal kedveskedett neki

– A fiatalok jelenléte rendkívül fontos ilyen eseményeken is, mert elődeikből tudnak majd példaképeket kiválasztani. Ezt már az ünnepség végén nyilatkozta Kiss Szilárd mesteredző.

– Bevallom, izgultam, amikor Dunaújváros felé közeledtem. Sok sikeres évet töltöttem el ennél az egyesületnél. Szerettem itt lenni, szerettem a játékosokat, a csapatot. Megtiszteltetés számomra, hogy most itt lehetek. Kölcsönösen örültünk egymásnak – mondta Kiss Szilárd. Zsiga Gyula, a BL-győztes csapat edzője is sok szép élményre emlékezett.

– Köszönöm, hogy Detti gondolt rám és meghívott. Bár keveset dolgoztam vele. Ő akkor bontogatta a szárnyait. Egy bolgár csapat ellen tettem be csereként először. Ő hidat képezhet a régi nagy játékosok és az újak, a fiatalok között. Azt a szellemiséget kell megtanulniuk a maiaknak, amivel a bajnokcsapat tagjai rendelkeztek. S erre a feladatra Ferling Bernadett nagyon is képes.  Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora, egykori szövetségi kapitány is megjelent a tegnapi ünnepségen

.– Bernadett nagyon kedves, tehetséges, igen eredményes játékosa volt a válogatottnak. Kevés kézilabdázó rendelkezett olyan játékintelligenciával, mint ő. Mindig a csapat érdekeit vette figyelembe. a végletekig képes volt küzdeni, harcolni a győzelemért. És azt sem felejtem el, hogy vidámságával, jókedvével milyen remek hangulatot tudott kelteni a közösségben. Imre Vilmos edző is Ferling Bernadett ötletes játékára emlékszik szívesen.

– Kreatívan játszott, kiismerhetetlen volt támadójátékban. Minden belső poszton lehetett használni: átlövőként vagy irányítóként is nagyszerűen kézilabdázott. Büszke vagyok arra, hogy én is lehettem az edzője. Ő mindig élen járt, példát mutatott társainak.

A győzni akarás jellemezte őt

Sokan, nagyon sokan köszöntek el, búcsúztatták Ferling Bernadettet pénteken délután a sportcsarnokban.

Az események kezdetén a klub másik legendája, Radulovics Bojana vezette be Ferling Bernadettet a parkettre, akit a nézők felállva, zúgó vastapssal köszöntöttek. – Egykoron ott kezdtem én is a lelátón, lépcsőn ülve... Nehezen szólalok most meg... Bízom benne, hogy nagyszerű hangulatú esténk lesz – szólalt meg először az ünnepelt, akiről gyermekkori és régi, civil életben készült képeket is vetítettek.

Elsőként Szemenyei István, a DKKA ügyvezetője méltatta a klub legendás kettesét.

– Kivételes nap a mai, ritka és kitüntetett pillanata az életnek, amikor egy város, egy ország sportszerető társadalma köszönetet mond az elvégzett munkáért, a felejthetetlen percekért. Ferling Bernadett neve egybeforrt a kézilabdával, a klubhűséggel, a megalkuvást nem ismerő győzni akarással. A felé irányuló szeretet és tisztelet ékes bizonyítéka annak, hogy teljesítményével, kedves személyiségével, sportemberi tartásával örökre beleírta nevét a szívünkbe. A mai nap jelentős mérföldkő, s egyben puha átmenet a játékos és edzői karrier között, amelyet nálunk folytat majd.Az ügyvezető beszéde után Gáspár Gabriella vezetésével a Labda Banda Egyesület apró tanítványai egy-egy szál virággal kedveskedtek az ünnepeltnek, köztük volt a nagybetűs Virág is, Detti kislánya.

Természetesen a város nevében nem maradtak el Cserna Gábor polgármester búcsúszavai sem, aki személyes hangvételű beszédével köszönt el: – Elmondom mit tisztelek benned a legjobban. A hűséget. A hűségedet. Akkor sem hagytál el minket, amikor a csapat nehéz időket élt át. Óriási szereped van abban, hogy a női kézilabda, ma már az akadémia keretein belül újra felfelé ívelő pályára került.Majd Gombos István alpolgármesterrel együtt átadták az ajándékokat. Így tett Németh Miklós, a Fejér Megyei Kézilabda Szövetség főtitkára is, aki meglepetésként a 2003-as szezon fényképpel ellátott nevezési lapjait is átadta. Nem maradt ki a sorból lapunk sem, amelynek pénteki, bekeretezett címlapját – amelyen Ferling Bernadett szerepel – és egy csokor virágot Várkonyi Zsolt lapigazgató főszerkesztő, valamint a női kézilabdával több évtizede odaadóan foglalkozó kollégánk, Jankó Árpád nyújtotta át. Dr. Dorkota Lajos, a MEKH elnöke, a csapat szurkolója és támogatója így fogalmazta meg gondolatait.

– Kedves Detti, figyelemmel kísértem pályafutásodat, szurkoltam neked a klubcsapatban és a válogatottban egyaránt. Az évek során kivívtad azt, ami csak keveseknek adatik meg: a szurkolók teljes szeretetét, ami nagy kincs. Az itt eltöltött húsz évben a hűség jellemzett, emellett alázat a kézilabda, a társak és az ellenfelek iránt. Ez az, ami a legnagyobbak közé emelt!

A miniszterelnök is levelet írt neki

Detti a sok-sok meglepetés mellett Gáspár Gabriella ötletgazda és anyaggyűjtő, s Kis Péter szerkesztő jóvoltából egy könyvet is kapott, amelybe hatvanöten – korábbi és jelenlegi játékosok, edzők, a közélet, a magyar sport kiválóságai – írták le gondolataikat pályafutásáról. Az egyiket Szemenyei István külön is idézte. „A magyar kézilabda sport csúcsára feljutva Ön nem szakadt el gyökereitől, világklasszisként is dunaújvárosi játékos maradt. Büszkék vagyunk felejthetetlen átlövéseire és a válogatottban nyújtott kiemelkedő teljesítményére. Magyarország minden sportszerető polgára nevében elsősorban mégis azt az erőt és elszántságot szeretném megköszönni, amellyel újjáépítették hazánk egyik legpatinánsabb klubját. Az Ön hűsége és győzelembe vetett hite példát adhat nemcsak a következő kézilabdás generációknak, hanem mindannyiunknak” – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!