Női kézilabda

2014.07.17. 15:30

Triffa Ágnes a Kohászban látja a nyugodt munka feltételeit

Dunaújváros - Triffa Ágnes kapus huszonhét éves, huszonötszörös válogatott kézilabdázó kétéves szerződést kötött a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémiával.

Jankó Árpád

Triffa Ágnes huszonötször vette fel magára a magyar válogatott mezét, de most új csapatáért küzd

Ágnes gyulai születésű , de Sarkadon vált kézilabdázóvá az ottani sportiskola jóvoltából. Ahogy lenni szokott felfedezték, mégpedig a békéscsabaiak. Első igazi klubja tehát a csabai egyesület volt. Családi indíttatásként szerepelt a sportolás Ágnes életében, mivel édesanyja tornázott, édesapja pedig futballkapusként játszott.

- Végül én is kapus lettem, bár kacérkodtam az irányító poszttal is. Szüleim kimondottan örültek annak, hogy Dunaújvárosba jöttem. És máris elmondom, úgy is megkérdezi, mi volt az oka a váltásomnak. Szépen ívelt felfelé a pályafutásom, de Debrecenben megismertem a liftezést is: egyszer lent volt a csapat, egyszer fent szakmailag, vagy anyagilag. Huszonöt éves kor után már nem nyüzsög annyira az ember, megfontoltabban dönt, és én ezt most így tettem. Meggondoltam: mi van a mérleg két serpenyőjében. És úgy láttam, hogy itt a Kohászban megtalálom a nyugodt munka feltételeit. Nem fogok mellé. Olyan együtteshez jöttem, ahol ki tudok teljesedni, ahol harmónia van, ahol jó a háttér, a közösség.

- Békéscsabán kívül kézilabdázott a Vasasban, kétszer a Debrecenben, Szekszárdon, Vácott, s közben Szlovéniában, a Krim Mercator csapatában Mörtel Renáta csapattársaként. Ahány csapat, annyi iskola...

- Mindenhol lehet valamit tanulni a szakmából, pláne, ha jó mesterek keze alatt dolgozhat a játékos. Ilyen Köstner Vilmos, Mocsai Lajos még a Vasasnál, vagy Konkoly Csaba. Mátéfi Eszter munkáját is jól ismerem, és elismerem, mert játszottam nála a válogatottban.

- De akadnak régi játszótársak is a Dunaferrből...

- Hát hogyne. Debrecenben Bulath Anita volt a legjobb barátnőm, de Vincze Melinda is régi ismerősöm a válogatott keretéből. Nagyszerű játékosok. De tulajdonképpen alig akad ismeretlen számomra a dunaújvárosi csapatban, hiszen számtalanszor megütköztünk már egymással a bajnokságban. Természetesen én ellenfélként. Csak elismeréssel szólhatok a dunaújvárosi csapat mentalitásáról. Mindig harcoltak a nagyszerű Ferling Bernadett vezérletével az utolsó pillantig. Sokat hallottam, és számomra nem ismeretlen a Kohász-szív kifejezés. De a csapatot támogató szenzációs dunaújvárosi szurkolók is nagyon szimpatikusak nekem. Már nagyon várom az első találkozást a hazai nézőkkel.

- Mindenki nagy feladat előtt áll: játékos, vezető, edző, szurkoló. Azt jósolják: kemény bajnoki sorozatra számíthatunk, mivel szinte minden első osztályú csapat megerősödött...

- Valóban ez várható. Kemény csatákat kell majd megvívnunk a megerősödött riválisokkal. De állunk elébe. Az erőviszonyokat már talán a felkészülés közben, az előkészületi mérkőzések alapján is sejteni lehet, de az igazi valós helyzet szeptember 3-a után derül ki. Bár a Kohászra, a tavalyi meglepetés csapatra ebben a bajnokságban majd jobban odafigyelnek az ellenfelek, de a legutóbbi eredmény kötelez. Nem féltem az új csapatomat. A játék fejlődik, küzdeni pedig eddig is nagyon tudott a Dunaújvárosi Kohász.

- A jelenlegi állapot szerint lesz három remek kapusa a dunaújvárosi együttesnek. Egyik közülük Tréfi ( a szakmában jól ismert becenév), azaz Triffa Ágnes...

- Én ehhez a helyzethez már hozzászoktam, Debrecenben, Szlovéniában is több remek kapus volt a társam. Ez a posztért folyó versengés pedig mindhármunk javát szolgálja majd. A szakmában minden edző tudja, hogy a kapusok játékstílusa nem egyforma. Más-más képesség, egyéni megoldás jellemzi a különböző kapusokat. Ezeket kell a szakmai vezetésnek egy adott ellenféllel szemben kihasználni. Egyébként is engem már az élet ennyi kézilabdával eltöltött év után nagyon is megtanított arra, hogyan kell az embernek megharcolnia önmagáért, és hogyan kell megalkuvás nélkül küzdenie a közösségéért, csapatáért.

- Ez remek végszónak is megfelelne az interjú végén, de nem tudom megállni a kérdést: válogatottság?

- Egyelőre ezzel nem foglalkozom, most a legfontosabb, hogy keményen felkészüljek a bajnokságra, az EHF Kupára, hogy megtegyek mindent a játékosok és köztem szükséges összhangért. Ha jól megy a védés, ha sikeres leszek, úgyis megtalál a kapitány.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!