Női kézilabda

2014.12.26. 19:35

Bulath Anita éremgyűjtménye

Dunaújváros - Bulath Anita Dunaújvárosban kezdett kézilabdázni. Kiss Szilárd hozta fel az első csapatba látva tehetségét.

Jankó Árpád

A Dunaferr után légióskodott Dániában és Horvátországban kétszer is. Majd Debrecenben, Veszprémben játszott, és a dán Viborgból jött vissza Dunaújvárosba.

Már eddig is nagyszerű a pályafutása. Háromszoros magyar bajnok, kétszeres magyar Kupa-győztes, horvát bajnok, horvát kupagyőztes, kétszeres junior világbajnoki ezüstérmes, de bronzból is van kettő: ifjúsági vébén szerezte. Dániában is begyűjtött egy bajnoki aranyat.


Bulath Anita Dunaújvárosban kezdett kézilabdázni. Kiss Szilárd hozta fel az első csapatba látva tehetségét. A Dunaferr után légióskodott Dániában és Horvátországban kétszer is. Majd Debrecenben, Veszprémben játszott, és a dán Viborgból jött vissza Dunaújvárosba.

Már eddig is nagyszerű a pályafutása. Háromszoros magyar bajnok, kétszeres magyar Kupa-győztes, horvát bajnok, horvát kupagyőztes, kétszeres junior világbajnoki ezüstéremes, de bronzból is van kettő: ifjúsági vébén szerezte. Dániában is begyűjtött egy bajnoki aranyat. Arra is büszke lehet, hogy kétszer elnyerte a magyar bajnokságban a gólkirálynői címet.

Először Dánia ellen húzhatta fel a válogatott mezét tíz évvel ezelőtt, majd szünet következett a válogatottságot illetően, egészen 2008-ig.
– Emlékszem, akkor is Német András volt a szövetségi kapitány, aki a külföldön játszó játékosokra nem számított. Meghívott volna, ha nem szerződöm Dániába.

– 2008-ban viszont Imre Vilmos válogatottjában ismét szerepelt...

– Sajnos nem sikerült jól ez az Európa-bajnokság, mert a középdöntőben kikaptunk a spanyoloktól, és búcsúztunk. Nagyon el voltam keseredve, mert hiszen minden sportoló vágya a válogatottság, az ország képviselete. Ez felemelő érzés.

– Hát ezért is csodálatos játszani egy nemzet büszkeségére. De nem lehet egyszerű a bajnoki mérkőzések után átállni...

– A válogatottban más a taktika, más a szisztéma, és az alkalmazkodáshoz nagyon kevés az idő. A mostani Európa-bajnokságon is folyamatosan, menet közben is csiszolódott egymáshoz a társaság.

– A magyar-horvát közös rendezésű Európa-bajnokság milyen érzéseket váltott ki utólag Anitában?

– Hát felemás érzéseket. Lehetett volna jobb is a végeredmény. A játékosok, mi is nyújthattunk volna jobb teljesítményt, meg egy kis szerencse is kellett volna. Az mindenesetre érdekes, hogy a szövetségi kapitány a felkészülés folyamán igen nagy gondot fordított a védekezésre, és ez a mérkőzéseken meghozta az eredményt. Nekem külön megmondta a kapitány, hogy a védekezésben számít rám. Támadásban csak kiegészítő feladatokat kapok.

– Kiegészítő feladat, a tavalyi bajnokság gólkirálynőjének...

– Menet közben, később már nem kapott le a pályáról támadásnál sem. A támadásoknál látszott, hogy kevés volt a gyakorlás. Így a játékosok saját egyéni megoldásaikat nem tudták felhasználni, tudásuk legjavát nyújtani.

– Nem volt vezéregyéniség a csapatban. Görbicz Anita hiányzott. Igaz ez?

– Valóban. Őrá épült eddig a támadás taktikája. Egyik pillanatról a másikra nem lehet leakasztani vezért a szögről. Nagyon rendes volt, ott volt a közelünkben, tanácsokat adott, bíztatott bennünket.

– Azután jött egy ragyogó mérkőzés Norvégia ellen. Kilenc év után legyőztük őket.

– Éreztem, hogy bennem is felszakad egy gát. Támadásnál is pályán maradtam, és hat gólig jutottam. Komolyan vették a játékot a norvégok, pedig már tovább jutottak, de előnyt szereztünk, és azt remek játékkal meg is tartottuk. Az ötödik-hatodik helyért a franciák ellen az volt a sajnálatot, hogy csak a végén csináltuk azt, amit kellett volna előtte is. Akkor pörögtünk fel igazán, nüanszokon múlott az ötödik hely. Ha kevesebbet hibázunk... De azért a célt elértük, megszereztük a hatodik helyet. Jövőre pedig a világbajnoki selejtezőn, Ausztria ellen tovább kell jutnunk.

– Bulath Anitával, Triscsuk Krisztinával, akiknek nagyon szurkoltunk most.

– A szurkolói szeretet valóban egészen megható volt. A nézőtérről jött buzdítás nagyon sokat segített. Az pedig kérdés, ki kerül be majd a jövő évi keretbe. Nyilván Németh András elkészíti az összesítését, értékelését: kivel volt elégedett, kivel nem... Tőle megszokott a váratlan húzás, például az is, hogy több új játékost is behív a keretbe.

– Most a karácsonyi szünetben is elő-előjönnek az Eb élményei gondolatban?

– Persze. Töröm a fejem, mit lehetett volna jobban csinálni. De azért a Karácsony a családé. Élveztem ezt a pár napot.

– Gőzölgött az asztalon anyukája nagyon kedvelt krumplifőzeléke?

– Most nem. A sültek voltak a főszereplők. De amikor az edzőtáborból hazajöhettem, azzal várt engem. Ajaj, eszembe jutott, hogy ma lesz a kötelező mérlegelés...

– És harmincadikán Szegeden az év utolsó bajnoki mérkőzése.

– Tudom, hogy itthon kemény edzéseken, jól dolgoztak a lányok, tehát Krisztinával együtt én is optimistán gondolok a szegedi találkozóra, és az új év nagy csatáira.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!