Női kézilabda

2015.08.27. 14:27

Köszönjük, Ferling Bernadett!

Ez a csinos, elegáns hölgy, kezében a csodaszép csokorral és az elmaradhatatlan dettis mosollyal fogadta nem is olyan a rég a gratulációkat, amikor megkapta a Dunaújváros Sportjáért Díjat. Ha valaki megérdemelte ezt a kitüntetést, Ferling Bernadett nagyon is. Példát mutatott a klubja iránti hűségből, a játékban mindent elkövetett, hogy küzdelmes csatákban vezesse győzelemig a dunaújvárosi együttesét. A címeres mezben, a válogatott csapatban is ez az elv, elhivatottság vezérelte. Amit ő tett a dunaújvárosi, a magyar női kézilabdáért maradandó emlék lesz a város sporttörténetében. Köszönjük, Detti!

Agárdy Csaba

Csak egy parancs fontos: a szeretet

Ludwig Feuerbach rövid, de velős megállapítása így szól: „Minél több valaki, annál jobban szeret és megfordítva.”

A német filozófus zseniális mondása az emberről, érzelmeiről, lelkéről szól. Vonatkozhat bárkire, kortól, nemtől, foglalkozástól függetlenül. És nagyon is ráillik arra az emberre, aki a nemes vetélkedést, a küzdelmet, az örömszerzést választotta élete értelmének. Tette mindezt egy kisebb vagy nagyobb közösség és persze saját öröméért. Ferling Bernadett, aki két évtizedet áldozott a dunaújvárosi kézilabdának, irigylésre méltó, boldog személyiség. Amit ő tett szeretett csapatáért, társaiért, klubjáért, a közönségért egészen egyedülálló. Mindezt örömmel, mosolyogva, végtelenül szerényen a parkettán és a pályán kívül. Nem kétséges: a dunaújvárosi 2-es mezszámú játékos, csapatkapitány az egyetemes magyar női kézilabdasport nagyszerű alakja.

Adunaújvárosi csapat krónikásaként kivételes szerencsém volt, hogy több évtizeden keresztül lejegyezhettem okos gondolatait, kiváló szakmai tudásából fakadó véleményét, a játékról alkotott nyilatkozatait. Magától értetődően áramlott belőle a kézilabda, a csapat szeretete, hűsége iránta, s ha kellett, jótékony kritikája, de sosem hivalkodóan, hanem hihetetlen szerénységgel. Lett légyen az az ellenfél tisztelete, az őszinte, a másokat nem veszélyeztető játéka, de mindig a csapata győzelméért, önmagát nem kímélő, sportszerű küzdelme. Köszönet érte.

Varázslatos egyéniségként tette a dolgát a mérkőzés alatt és a csarnokon kívül. Nem véletlen, hogy a fiatalok rajongtak érte, mert tudták, érezték: Tőle sokat tanulhatnak a szakmáról, emberségből, mások segítéséből, jókedvéből, vidámságából. Ferling Bernadettről valóban elmondható: nála az életöröm és a munkakedv voltaképpen egy és ugyanaz.

Megértjük: eljött az idő, abbahagyja. Remélem, az ő 2-es számú mezének másolata, rajta a név: FERLING, felkerül majd a többi kiválóság Kohász-meze mellé. Ott a helye!

Jut eszembe! Azokról a rá jellemző, utánozhatatlan, csuklóból megeresztett lövéseiről még nem is szóltam...!

A régi játszótársak Dettiről

Ferling Bernadett hosszú pályafutása alatt sok remek játékossal, nagyszerű edzővel dolgozott. Közülük emlékeznek vissza néhányan az együtt eltöltött időre, a nagy közös játékra

SÁVOLT ERIKA

– Nagyon jóban voltunk. Bulizások, vásárlások..., együtt éltünk, jöttünk, mentünk. De abban a nagy csapatban a jókedv mellett, a pályán mindenki odatette magát. Detti nagyon pozitív személyiség. Mindenért megküzdött, hogy egyről eljusson a kettőre. És az ő akaratereje átragadt a társakra is. Nagyon jól látott irányítóként a pályán, remek kézzel játszott, ami azt jelentette, hogy oda lőtte a labdát legtöbbször, ahová akarta. Közben tudott rögtönözni, mondhatnám: nagy „zsugás” volt, mert cseles megoldásaival, a rögtönzésekkel átejtette az ellenfeleket. Pillanat alatt tudott dönteni játék közben. Nagy egyéniség fejezte be most a pályafutását. Példáját, a tudását, a kézilabdázás lényegét bizonyára ezután is át fogja adni majd a fiataloknak.

BALOGH BEA

– Kilencvenöt nyarán egyszerre érkeztünk a dunaújvárosi csapathoz. Utána elválaszthatatlanok voltunk. Sávolt Erikával és Gáspár Gabival együtt éltük hétköznapjainkat. Detti nagyon jó barát volt, most is az. A csapat irányítója, átlövője volt. Ebben a pozícióban mindig volt elképzelése a játékról. A kitartás és az akarat jellemezte. Pillanatok alatt tudott alkalmazkodni az ellenfelekhez. Megbízható, jó versenyző típus, és a pályán csakis a győzelem elérése volt számára a legfontosabb. A válogatott játékosaként is kiváló teljesítményt nyújtott. Soha senkinek szándékosan, alattomosan nem okozott sérülést, rendkívül sportszerűen kézilabdázott.

BOHUS BEA

– Detti sportoló családból származik, és ez meglátszott már fiatalabb korából is. Innen hozta a nagy akarást, a győzelemért mindent elkövető gondolkodásmódot. Már a kezdetekkor lehetett következtetni: belőle lesz kézilabdázó. Nehezen viselte el, ha az elején kimaradt a csapatból, de tett is érte, hogy bekerüljön. Mindent megcsinált, amit kértek tőle. Teljes mértékben elvégezte a feladatát. A csapatban nagyon jó közösségi emberként élt. Ha gond volt, közösen kibeszéltük magunkat, sütöttünk egy kis szalonnát, és a Ferling-Gáspár-Bohus trió tagjaiként kikacagtuk magunkat a fejünkből. Másnap semmit sem lehetett észrevenni rajta. Nemcsak barátként, hanem játékosként is lehetett rá számítani. A pályán mások teljesítménye is fontos volt neki.

TAKÁCS GABRIELLA

– Ha Ferling Bernadettről kérdeznek, és várják róla a véleményemet, elmondom a szép, értékes gondolatokat. De azt a jó érzést, örömet, vidámságot nem lehet szóba önteni, amivel mi együtt éltünk annak idején. Még most is fülembe cseng Bernadett harsány nevetése. Vidámságával felüdített bennünket, s azt kívánom: hogy ezután is legyen ilyen természetű. A munkában, a játékban azonban nem ismert tréfát. Alázattal végezte el, azt amit kiszabtak rá. Rendkívüli szorgalommal, makacssággal készült a feladatokra. Ezzel a tulajdonsággal jutott el egészen a válogatottságig. Becsületessége, tisztessége meglátszott a mérkőzések közben is, mert ő nem kiütni, hanem legyőzni akarta az ellenfelet nagyobb tudással, akarással és sportszerűen.

KISS SZILÁRD

– Ha röviden kellene összefoglalnom mindazt, amit Ferling Bernadettről mondani akarok, akkor az így hangzana: Kiváló játékosom volt, akinél az alázat, a szorgalom és a tehetség együtt működött. Egy edző csak ilyen mentalitású játékosról álmodik. Őt nem kellett rávenni arra, hogy küzdjön, s amit maga elé tűzött, azt meg is oldotta. Ez nagy erény egy csapatsportban játszó egyéntől. Fegyelmezettség és a csapat érdekeit szem előtt tartó gondolkodás jellemezte a játékát. Azaz: alárendelte saját teljesítményét a csapatérdeknek. Olyan nagyszerű közösségi emberként szerepelt a csapatban, akitől a fiatalok jó mintát kaptak. Egyszer egy kegyetlenül nehéz gyakorlatot végeztettem a csapattal. Ha közben hibáztak a játékosok, újra kellett az egészet kezdeniük. úgy gondoltam azután, hogy adok egy kis kedvezményt a megoldáshoz, de Bernadett nem fogadta el. Ez a kitartás is jellemezte. Nagyszerű sportemberként fejezte be most aktív játékos pályafutását.

Egy törzsszurkoló a Dunakanyarból

Czili László, akit túlzás nélkül mondhatom az egész Dunakanyar ismer Cila „művésznéven”, nagy sportrajongó, és az egyik kedvence Ferling Bernadett.

– Szeretem a sportot, és az egyik kedvenc klubom a Dunaferr volt. Szerettem a hokisokat és a női kézilabdázókat. A legnagyobb sportolók egyikének tartom Ferling Bernadettet. Nemcsak a játéka tetszett, hanem a viselkedése, a játékhoz való hozzáállása. Azért pedig nagyon tisztelem, hogy milyen hűséges volt a Dunaferrhez, Dunaújvároshoz, hiszen történhetett bármi, ő kitartott, nem váltott csapatot. Mondhatjuk, a klubhűség példaképe. Cila Ferling Detti hatására új nevet is adott a Dunaferrnek, és onnantól a dunaújvárosi klubnak csak úgy szurkolt: Hajrá Dunaferling!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!